Учени от САЩ тестваха успешно върху хора ново лекарство срещу остаряване

Учени от Института за биомедицински изследвания Новартис в Масачузетс са установили, че намесата в клетъчния растеж и оцеляването на клетките ще допринесе за възобновяване на някои от механизмите на имунната система, съобщава Science Alert.

Това е станало в хода на тестването на експериментално лекарство срещу остаряване на имунната система.

Лабораторните тестове, включващи шестседмичен курс на употреба на две лекарства от 264 доброволци на възраст над 65 години, показват, че намесата в процеса на стареене може да бъде ефективна само на клетъчно ниво.

Изследователите казват, че блокиране на определени ензими и протеини може значително да забави процеса на стареене и деградацията на вътрешните органи – от стомашно-чревния тракт и други храносмилателните органи до мозъка, където невронните  връзки на определено ниво на интервенция може да се съхраняват дълго време в перфектно състояние.

На сегашния етап от експеримента учените проверяват ефективността на препарат- инхибитор, способен да забавя синтеза на рапамицин (mTOR) – специфичен ензим, който се натрупва и увеличава в стареещия организъм.

Тази молекула, с която имуносупресиращият рапамицин може да се свърже, регулира растежа и оцеляването на клетките и нейната деаактивация води до спиране на клетъчния цикъл.

Така в резултат на теста било установено, че пациентите, които получавали инхибитори, почти двойно по-малко са страдали от инфекции през следващите 12 месеца. Това значително намалява риска от смърт от респираторни заболявания, на който са изложени възрастните хора.

Ако всичко върви по план през следващите няколко години, биолозите и генетиците обещават да започнат тестване на пълноценно лекарство, което може да забави процеса на стареене и да се увеличи средната продължителност на живота до 120-150 години.