Wizz Air спира полети от България до 8 дестинации

Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air намалява броя дестинации, които обслужва от България, като ще бъдат спрени полетите до шест дестинации от София и две от Варна. Това става ясно от отговор на компанията на запитване на Money.bg.

Става дума за маршрутите от българската столица до италианските летища Катаня и Неапол, германското Нюрнберг, швейцарското Базел, гръцкото в Атина и испанското в Малага. Заедно с тях ще бъдат намалени и дестинациите от Варна, като авиокомпанията вече няма да лети до Тел Авив и Милано Бергамо.

„Тъй като авиационната индустрия се влияе от търсенето на пътниците и сезонността, WIZZ реши да оптимизира графика си за София и Варна според представянето на маршрутите и пазарното търсене“, се казва в коментара на превозвача.

От Wizz Air добавят още, че е планирано полетите до спрените дестинации да бъдат възстановени другото лято. Тук е мястото обаче да се отбележи, че те не бяха обявени в началото като сезонни. Два от маршрутите – до Атина и до Малага, бяха пуснати през тази пролет. А тези от Варна до Милано Бергамо и Тел Авив – миналото лято.

Преди време бяха спрени други дестинации, които нямаха достатъчен успех – от София до британските гладове Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд, до грузинския Кутаиси, до шведския Малмьо и норвежката столица Осло.

Преди предстоящото намаляване на дестинациите, унгарската авиокомпания лети до 44 летища в Европа в 20 страни. Превозвачът има базирани в София седем самолета и един във Варна.