Експерти от ЕК пристигат в районите с чума по животните

Експерти от Европейската комисия днес се очакват в районите, които са под карантина заради чумата по животните.

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е наредил да се създаде оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на болестта. Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати, съобщава bTV.

В Ямболско се стигна до ескалация на напрежението след евтаназията на 4000 глави добитък заради чума.

Едно-единствено стадо оцеля в село Шарково – стадото на баба Дора. То беше спасено с помощта на десетки протестиращи от цялата страна, които изградиха барикада и спряха ветеринарните лекари.

„Аз съм горда българка, няма да им се дам”, категорична беше възрастната жена.

И допълни: „Не им вярвам и те лъжат, щом са издали заповед с фалшив документ – не може да даваш фалшиви надежди на хората, не може ти самият да грешиш и да подписваш фалшив документ”. Става дума за твърденията, че заповедта за евтаназия е издадена на базата на резултати от изследвания… проведени дни по-късно.

Наталия, която е прекарала нощта при Дора, беше категорична, че няма да допусне избиването на животните. „Това ще стане мащабен проблем, това е проблемът на цяла България в момента. Затриват години труд на една жена, на поколения народ, затриват една култура, затриват националното достойнство”, заяви младата жена.

Кошарата е блокирана от две страни от протестиращи.