Решаваше се съдбата на света: Първата директна срещата между Тръмп и Путин (ОБЗОР)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Русия Владимир Путин проведоха на 16 юли 2018 г. в Хелзинки първата си среща извън рамките на многостранни международни форуми. Разговорът им „на четири очи“ продължи 2 часа и 10 минути. Американският лидер веднага след края на разговора го оцени като положителен.

Президентите на САЩ и Русия преговаряха в президентския дворец в Хелзинки в два кръга, продължили общо повече от 4 часа. Първо двамата лидери се срещнаха на четири очи в присъствието само на преводачите си за малко над два часа, а след това на работен обяд към тях се присъединиха делегациите им. Белият дом бе предвидил за разговора на четири очи 90 минути, но той продължи два часа и 10 минути и бе определен от Доналд Тръмп като “добро начало, много добро начало”. В откритата за медиите протоколна част преди разговора на четири очи двамата президенти направиха само размяна на кратки приветствия въпреки опитите на журналистите да им зададат въпроси.


„Това е добро начало. Това е добро начало за всички“, каза Тръмп преди работния обяд, в който участваха делегациите на двете страни. След края на преговорите в разширен формат държавните глави дадоха съвместна пресконференция.

„Студената война е приключила“
Първи думата взе руският лидер. Той отбеляза, че преговорите са протекли в откровена и делова атмосфера, били са успешни и полезни.

Путин заяви, че трудностите и напрегнатата атмосфера в отношенията на Русия и САЩ нямат обективни причини. Той напомни, че Студената война отдавна е приключила. „Епохата на острото идеологическо противопоставяне между двете страни отдавна е миналото, обстановката е кардинално различна“, заяви Путин.
Според руския президент, в момента Москва и Вашингтон се сблъскват с различни предизвикателства. Сред тях са балансирането на механизмите в международната сигурност, както и нарастващата заплаха от тероризма. Путин изрази надежда, че Русия и САЩ ще успеят да достигнат взаимно разбиране и решение на тези проблеми с общи усилия. Той също заяви, че се надява преговорите с Тръмп да набелебжат първите стъпки за нормализирането и оздравяването на отношенията между двете страни.
За какво успяха да се договорят
Руският президент даде примери за успешно сътрудничество между руските и американските специални служби.
Най-свежият пример – това е тясното оперативно взаимодействие с групата американски експерти в сферата на сигурността в рамките на приключилото вчера Световно първенство по футбол в Русия, каза Путин.
Руският държавен глава също отбеляза, че руската делегация е предала своите предложения за сътрудничество със САЩ в сферата на стратегическата стабилност и неразпространението на оръжията за масово поразяване.
Президентът подчерта необходимостта от съвместната работа и в бъдеще по изработването на целия спектър военно-политическите мерки за разоръжаването. Путин каза, че Русия е предложила на САЩ сформирането на работна група за антитероризъм. „Контактите по линията на специалните служби е полезно да бъдат преместени върху системна основа“, заяви той.
Сирия и Израел
Руският лидер обърна особено внимание на сирийския въпрос. По думите му, Москва и Вашингтон са способни да поемат лидерството в преодоляването на хуманитарната криза в Сирия. Освен това, Путин припомни, че руските и американските военни са успели да установят сътрудничество и да не допуснат опасни сблъсъци в Сирия.
Руският президент отбеляза, че след окончателния разгром на терористите в югозападната част на Сирия ситуацията на Голанските възвишения трябва да бъде приведена в пълно съответствие със споразумението от 1974 година за разединяване на израелските и сирийските войски.
Според него, това ще позволи спокойствието да се върне на Голанските възвишения, да се възстанови режима за прекратяване на огъня между Сирия и Израел, както и да се гарантира сигурността на Израел.
Проблематиката Иран
Путин отбеляза, че е обсъдил с Тръмп въпросите на реализирането на споразумението за ликвидирането на ракетите със средна и малка далечина на полета. „Става дума и за удължаване действието на Договора за стратегическите настъпателни въоръжения, за опасната ситуация около разгръщането на елементите на глобалната система на американската противоракетна отбрана, и за изпълнението на Договора за ликвидирането на ракетите със средна и малка дължина на полета и тематиката за разполагане на оръжия в космоса“, изброи обсъдените теми Путин.
Освен това, Путин разказа, че е обсъдил с Тръмп притесненията на Русия относно решението на САЩ да напуснат сделката с Иран. Той отбеляза също успешното преодоляване на кризата около Корейския полуостров, което бе благодарение до голяма степен и на личното участие на Тръмп в разрешаването на въпроса.
Икономическото сътрудничество
Руският лидер обсъди с Тръмп и икономическото сътрудничество. Той отбеляза, че бизнесът в двете страни има огромен интерес от нормализирането на отношенията между Вашингтон и Москва.
Путин заяви, че се е споразумял с американския си колега за сформирането на съвместна група, която да обедини капитаните на руския и американския бизнес.
Путин също отбеляза, че е време връзките между двете страни да бъдат размразени и по линията на организациите и културните връзки.
Президентът на Русия Владимир Путин призна, че позициите на Москва и Вашингтон по отношение на Крим се различават, но за Русия „въпросът е закрит“. „Позицията на президента (на САЩ Доналд) Тръмп за Крим е известна и той се придържа към нея, той говори за незаконността на присъединяването на Крим към Руската Федерация“, констатира Путин на съвместната пресконференция след края на срещата на върха САЩ – Русия. При това той подчерта: „Ние имаме друга гледна точка, смятаме, че проведохме референдум в строго съответствие с международното право и Устава на ООН“. „За нас, за Руската Федерация, този въпрос е закрит. Това е всичко“, заяви Путин

Енергетиката

Русия е готова не само да запази, но и да удължи договора за транзит на природен газ през Украйна, заяви президентът на страната Владимир Путин след срещата си с Доналд Тръмп. Това ще стане “ако бъдат решени съществуващите проблеми”, уточни Путин. “Що се отнася до “Северен поток-2“, Тръмп изрази своето безпокойство във връзка с възможното прекратяване на транзита през Украйна.

Той коментира и въпроса, дали Германия ще спечели от реализирането на проекта за газопровода “Северен поток 2”. Тръмп за пореден път напомни, че “САЩ разполагат с много ресурси”, с които да задоволят нуждите от доставки на газ в Европа. “Смятам, че ние ще се конкурираме, когато става дума за тръбопровода. Аз не съм убеден, че той е в най-добрите интереси на Германия, но това си е тяхно решение. Ние ще се конкурираме… Продаваме втечнен газ и трябва да се конкурираме с тръбопровода и ще се конкурираме успешно, макар те да имат някои преимущества”, отбеляза Тръмп.

Уверих американския президент, че Русия е готова да запази този транзит“, посочи Путин. “Нещо повече, ние сме готови да удължим транзитния договор, който изтича през следващата година, в случай че бъдат разрешени споровете между стопанските субекти в Стокхолмския арбитражен съд“, уточни той.

Руският президент смята, че Русия и САЩ могат да работят конструктивно за урегулирането на световните енергийни пазари. “Смятам, че ние, като най-големи държави производителки на петрол и газ, а САЩ са именно такава страна, бихме могли да работим конструктивно за регулирането на международните пазари, защото ние нямаме интерес от спада на цените под определено ниво, защото от това ще пострадат нашите производители, включително и производителите на шистов петрол и газ в САЩ, заяви той.

Руският лидер смята, че Москва и Вашингтон също така нямат интерес и от прекалено високи цени. “Ние имаме за какво да си поговорим в тази област, имаме поле за сътрудничество“, уверен е Путин.

Освен това, руският президент разказа, че е предложил на Тръмп да помисли върху „философия за изграждането на двустранните отношения на дългосрочна основа“. Той отбеляза, че „сме си поговорили добре“ и изрази надежда, че двамата в бъдеще ще започнат да разбират по-добре един-друг. Путин заяви, че като цяло е доволен от първата пълноформатна среща с президента на САЩ.

„Открит и продуктивен диалог“

След това думата взе американският президент. „Току що приключих обсъждането с президента Путин на широк кръг от въпроси, критично важни за нашите страни. Проведохме пряк, открит, много продуктивен диалог“, каза Тръмп.

Той отбеляза, че диалогът Москва и Вашингтон е важен за САЩ, Русия и целия свят. Американският президент заяви, че държавите трябва да намерят възможността да си сътрудничат, ако искат да намерят път към подобряване на ситуацията в света.

Сътрудничеството между Русия и САЩ може да доведе до спасяването на стотици хиляди човешки животи в Сирия, убеден е стопанинът на Белия дом. “Кризата в Сирия е сложна. Сътрудничеството между нашите две страни може да спаси стотици хиляди животи“, подчерта Тръмп.
Русия е помогнала на САЩ в борбата и разгрома на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, заяви американският президент. “Когато видите какъв напредък сме постигнали при разгрома на ИД, откровено казано Русия ни помогна за това в някои отношения“, каза той.

При това Тръмп определи срещата си с Путин като преломен момент в отношенията между Москва и Вашингтон. „Отношенията ни с Русия никога не са били в по-лошо състояние, отколкото сега. Това трябва да се промени след нашата четиричасова среща. Няма да бъде лесно, но това е по-добре, отколкото да се отхвърлят възможностите за срещи. По-добре да се поемат политически рискове за постигането на мир и стабилност“, каза той.

„По-добре да поема политическите рискове в интерес на мира, отколкото да рискувам мира в името на политиката“, заяви Тръмп и изрази надежда, че САЩ и Русия ще успеят да решат всичките проблеми, които бяха обсъдени в хода на срещата в Хелзинки.

“Дори във времената на напрежение по време на Студената война, когато светът беше съвсем различен в сравнение с днешния, САЩ и Русия бяха в състояние да поддържат стабилен диалог. Но нашите отношения никога не са били по-лоши, отколкото са сега. Но това се промени след днешната среща. Убеден съм в това“, добави Тръмп.

Президентът на САЩ добави, че представителите на Съвета за сигурност на Русия и Съвета за национална сигурност на САЩ скоро ще проведат среща в развитие на срещата на върха в Хелзинки.

Американският президент Доналд Тръмп смята руския лидер за свой съперник, но в добрия смисъл на тази дума. “Нарекох го съперник, съперник в добрия смисъл на думата. Смятам, че думата съперник в този случай е комплимент“, уточни американският милиардер.

„Намесата в изборите“

Американският президент също разказа, че е обсъдил с Путин така наречената „намеса“ на Русия в американските президентски избори през 2016 година. Той определи като интересна руската идея за създаването на работна група за киберсигурност. „Отделихме доста време за обсъждането на това“, заяви Тръмп.

По думите му, Путин е отговорил на притесненията на американската страна и е направил това „много убедително“.

Тръмп подчерта, че не е имал никакви предварителни споразумения с Русия. Причината за неговата победа на президентските избори през 2016 г. е “блестящата избирателна кампания“.

Не се размина и без пикантерии

Доналд Тръмп е намигнал на Владимир Путин по време на протоколната част на срещата им в Хелзинки, убедени са повечето журналисти от западни медии, командировани да отразяват събитието. Оживена  дискусия по този повод се е завързала в прессцентъра във финландската столица, в който са се събрали стотици журналисти от целия свят.

Моментът, който предизвика споровете, е по време на встъпителните заявления на Тръмп и Путин пред пресата преди срещата помежду си на четири очи в президентския дворец в Хелзинки. На кадрите се вижда как американският президент, сядайки на креслото от дясно на Путин, гледа към руския президент и изглежда, че му намигва.

Малка анкета, проведена сред журналистите, показа, че повечето не се съмняват, че това е било именно така. В същото време някои представители на медиите се отнасят скептично към твърдението, че това е било намигване. Журналистите, традиционно отделящи голямо внимание на езика на тялото на политиците – техните мимики и жестове – също с голям интерес обсъждаха как може да се опише изражението на лицето на Тръмп, когато е влизал в президентския дворец. Някои го определиха като съсредоточен, което е естествено преди важна среща.

Непосредствено след края на преговорите между Доналд Тръмп и Владимир Путин, но преди съвместната им пресконференция, журналисти обсадиха руския външен министър Сергей Лавров и го бомбардираха с въпроси как е минала срещата. Лавров се опита с дипломатичен маньовър да не отговори директно и посъветва репортерите: Почакайте, сега ще ви разкажат. Това обаче породи нова вълна от питания и тогава Лавров отговори пределно лаконично, но красноречиво: По-добре, отколкото супер, шикозно! Лавров употреби същата оценка преди няколко години след края на маратонските преговори в Минск за кризата в Украйна, припомнят световните информационни агенции.

Футболна топка подари Владимир Путин на американския си колега Доналд Тръмп. Това се случи по време на съвместната пресконференция на двамата държавни глави в Хелзинки.   По време на пресконференцията, а и преди това, Доналд Тръмп щедро похвали Путин за организацията на Световното първенство по футбол и за представянето на руския отбор. Направени бяха и няколко аналогии между футбола и политиката пред журналистите, събрали се от цял свят.

Вероятно заради това Путин реши да подари топка с логото на Световното първенство на американския си колега. „Топката сега е във вашето поле“, каза той.   Тръмп пък заяви, че ще я подари на малкия си син Барън, който е футболен фен. „Няма спор за това. Така че, Мелания, твой ред е“, каза той и подхвърли топката на съпругата си Мелания, която седеше на първия ред сред журналистите.

Изборът на бели хортензии за стаята за преговори между лидерите на САЩ и Русия в Хелзинки говори за желанието за създаването на максимално неутрален и чист фон за беседа. Това заявиха експерти, цитирани от световни медии. В Хелзинки се проведе първата пълномащабна среща между Доналд Тръмп и неговия руски колега Владимир Путин.  В дневния ред на преговорите бяха включени перспективите пред двустранните отношения и актуалните международни въпроси. Разговорът “на четири очи” между двамата президент продължи цели 2 часа и 10 минути – с 40 минути повече от предвиденото.

Според младшия научен сътрудник към факултета по почвите към Московския университет Никита Лавренов, избраното бяло цвете е определен сорт хортензия. “Да, това е хортензия”, каза той. Експертката по етикета Елеонора Масманова обясни, че този избори в дадения случай може въобще да не е свързан със символичното значение на цветето. “Мисля, че в дадения случай това въобще не е свързано със символиката на цветята. Белият цвят е избран като неутрален, за да се създаде максимално неутрален и чист фон за преговорния процес. Всички искат двамата лидери да постигнат споразумение. Вероятно, с белия цвят се поставя акцентът: преговори, започващи на бял празен лист”, каза тя.  По време на първата среща между Тръм и Путин в рамките на срещата на Ф-20 в стаята за преговори бе поставена композиция от цветя от син делфиниум и бяла орхидея, което, според експертите, е можело да означава студени отношения, при това самото цвете делфиниум символизира старание и добри намерения.

Напрежение в залата, където президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, секунди преди старта на съвместната им пресконференция. Мъж нахлу сред журналистите и размаха собственоръчно написан плакат. Това се случи докато журналисти от цял свят повече от час чакат Доналд Тръмп и Владимир Путин да се появят и да направят изявления. Натрапникът бързо беше обезвреден от охранителите и извлечен от залата. Плакатът беше смачкан. На него пишеше “Договор за забрана на ядрените оръжия”.