Кошмар за туристите в Гърция! Kathimerini изброи множество топ плажове, които не стават за плуване – водата е бъкана с фекали и други гадости

Много българи предпочитат Гърция за лятната си почивка. Нашенците прекарват летните си ваканции там, защото са впечатлени от различната обстановка, близката дестинация, поносимите цени и красивите плажове.

Е, да, но сега се появи кошмарна информация, от която много българи почиващи в южната ни съседка може да се погнусят или дори да отменят планираната си почивка за Гърция.

Проверка на Панелинистичния център за екологични изследвания в района на Атика в гръцката столица е показала, че 71 от общо 323 проверени плажа са неподходящи за плуване, включително и популярни места като Луца, Оропос и Шиниас. Това съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

Изследователи от центъра, който е член на Програмата на ООН за околната среда, са проверили водите за наличието на ентерококи и фекални колиформи, както и за различни видове замърсявания от домакински препарати, минерални масла и феноли.

След анализ на пробите е станало място, че къпането е опасно в плажовете Елевсина, Нераки в Неа Перамос, Саламина, Какия Скала, Кинета (Агии Теодори), Какия Таласа (Кератеа), Артемида (Луца), Шиниас, Оропос, Скала Оропу, Авлаки (Корфу), Агиос Космас, части от Глифада и Вула, Флисвос, Агия Марина, плаж Александрас в Пирея, Алепохори, Порто Гермено, остров Саламина, уточнява Фокус.

Останалата част от инспектираните плажове са обявени за безопасни за здравето.

От Kathimerini припомнят, че десетки плажове в Атика са получили престижното отличие за чистота на ивиците и спазване на екологичните норми „Син флаг“.