Несметно съкровище: Започна операцията по изваждането на руския крайцер със злато за над 130 милиарда долара на борда (ВИДЕО) 

Южнокорейската компания Shinil Group започна в акваторията на Японско море операцията по изваждането на потъналия по време на руско-японската война руски крайцер, предават информационните агенции.

Предполага се, че на борда на кораба в момента на крушението е имало товар от златни кюлчета и монети на обща стойност около 133,4 милиарда долара.

Руският брониран крайцер “Дмитрий Донской” потъва през 1905 г. Представител на  компанията, която се занимава с търсенето на броненосеца, заяви, че вече са предприети стъпки за разрешаването на юридическите въпроси от уважение към собствениците на кораба.

Юристът-международник Анатолий Капустин обясни от своя страна, че крайцерът “Дмитрий Донской” принадлежи на Русия, а фактът, „е той се намира в териториалните води на друга държава не дава автоматично правото на тази държава на присвояване на кораба и намерено на борда му имущество.