Българката, пострадала в огнения ад, обхванал Гърция, проговори за ужаса: Земята беше огън! И на война не е така! (СНИМКА) 

Елена Иванова, на 73 години, е българката, която пострада при пожарите в Гърция. Тя оцеля, но е с изгаряния.

“Замириса ми на дим, не можех да дишам. Излязох, видях, че има огън по пътя. Пламнаха колите, всичко гърмеше. Нямате си представа какво беше. И на война не е било така”, разказа жената пред “Нова телевизия”.

“Зет ми се обади и каза да пълзя по земята, но земята беше огън. Духаше го и от едната и от другата страна. Видях един човек, отворих му колата и направо влязох, помолих го да ме кара край морето”,  допълни Елена Иванова.

Когато стигнала до морето имало хора, които ѝ помогнали.

Най-малко 74 души са били убити при пожарите, бушуващи близо до Атина от понеделник, съобщи служител на гръцката противопожарна служба. Най-малко 187 души, включително 23 деца, са били ранени. Броят на изчезналите лица все още е неясен.

Броят надхвърля броя на смъртните случаи от 2007 г., когато един от най-жестоките пожари убива около 70 души в южния регион Пелопонес.

По-рано Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви тридневен траур за десетките жертви на горските пожари в района на Атина “Днес Гърция скърби и в памет на тези, които изгубихме, ние обявяваме тридневен траур. Но не трябва да се оставим скръбта да ни съкруши, защото тези часове са часове на борба, единство, кураж и солидарност”, каза Ципрас.