Борисов: На никой не му стигат доходите, и на мен не ми стигат

“Без Господ нищо не може да се направи. Полагаме всякакви усилия и виждате каква хубава църква се е получила. Минахме през 2000 души и всички казаха, че им харесва. Вярата ми помага много. Богословие мога да изкарам. Нашата сила е да показваме направеното. Празнодумството го оставяме за други”, каза още Борисов.

 

“Знаете, че патриархът не е много добре. Той плака, когато му казах, че ще правим тази църква”, каза премиерът.

 

“Да не говорим, че трябват още 300 000 за катедралата във Варна. Тези хора идват заради вярата в Господ, не можем да ги накараме насила да дойдат. На нас празнодумството не ни е присъщо”, допълни Борисов. И още: “Дадохме и 1 милион за Троянския манастир. С 3 мога да мина, но богословие мога да завърша”.

 

Борисов коментира и края на парламентарния сезон. “Преминахме през много изпитания, но свършихме и много работа. Видяхте миналия петък споразумението за бежанците. Справихме се с този бич, който в момента цепи Европа по шевовете. Това е заради приятелството ни с Турция. Сега Румен Порожанов е по границата и организира патрули, за да спрем чумата по свинете. Правихме и грешки, но в един парламент е така, понякога се допускат грешки и се променя мнението на 360 градуса. Понеже държавата ни е обща, когато има по-добро решение, изобщо не е страшно да си промениш предишното. Това се случва навсякъде по света. Няма такъв, който да казва “моето мнение е единственото и правилното”. Единствената забележка, която бих си позволил да направя, е за личните нападки. Споровете, дебатите са хубаво нещо. Не трябва да има жълти глупости и компроматни войни. Те остават една горчива, жлъчна обида и всеки се стреми рано или късно да си го върне. Това не е добре”, категоричен беше министър-председателят.

 

“Не съм излизал в отпуска в последните 17 години – когато съм бил премиер, кмет или главен секретар”, каза още Борисов.

“Ето сега с трите закона се опитваме да решим проблема на хората с увреждания. И днес разговарях с Мая Манолова. Искам като седнем на една маса и да кажем – на базата на по-добрата събираемост можем да отделим 50 – 100 млн. Догодина, ако приходите в хазната са още повече, ще можем и повече да отделим. За това искам в понеделник, защото ние няма да излизаме отпуска, никога не съм излизал отпуска, да седнем и да говорим. Готов съм да работя и да се разберем – това можем да дадем тази година, това позволява бюджета. Другото е да обясним – замразяваме заплатите и пенсиите или спираме “Хемус” и даваме тука”, каза Борисов.