Нинова: Решението на КС за Истанбулската конвенция е победа на разума и правото

“Видях днес и становищата на различните институции. Министърът на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието – Цецка Цачева са дали положително становище. Т.е. те смятат, че конвенцията не противоречи на Конституцията. Което показва и отношението на цялото правителство”, посочи Нинова пред журналисти в Казанлък.

 

“Поздравявам КС за това решение и всички българи и български институции, които застанахме като един срещу подмяната на националните ценности с една чужда на нашето общетво и семейство идеология”, коментира тя.

 

Нинова подчерта и ролята на БСП за спечелването на тази битка. „Нямаше друга партия в България, която през последните пет-шест месеца да е била подложена на такъв жесток натиск – и от свои, и от чужди. Чуждите ни наричаха антиевропейци, националисти, фашисти, а своите ни заплашиха с изключване от Партията на европейските социалисти. Вътре в БСП имаше хора, които искаха да подкрепим Истанбулската конвенция. Омбудсманът ни хокаше, вицепрезидентът ни поучаваше. Затова искам да благодаря на всички членове на БСП, които застанахме като един в тези последни месеци, въпреки натиска на който бяхме подложени отвсякъде”, заяви Нинова.

 

Лидерът на БСП сподели, че това, което е преживяла през последните четири месеца, е било изключително тежко. „Вие знаете много малко за това“, добави тя.

 

„В крайна сметка, смятам, че това е победа на българския народ в защита на своята идентичност, в защита на националните си и семейни ценности“, посочи Нинова.

 

Тя поясни, че след мисията на ПЕС миналата седмица, вече е отпаднала опасността БСП да бъде изключена от ПЕС. „С взаимно уважение си обяснихме, че сме на различно мнение и че различните мнения трябва да се уважават“.

 

Нинова бе категорична, че борбата с домашното насилие може да се води със средствата на българските закони. Тя припомни внесените от БСП предложения за промени в Наказателния кодекс. „И вече вместо жертвата да води дело и да подава жалба, по наше предложение, прието от всички парламентарни групи, това ще прави прокурорът и делото ще се води със средствата на държавното обвинение. Увеличихме наказанието за такива насилници. Внесохме и предложение за създаване на областни центрове, където жертвите на насилие да могат да намират цялата институционална, човешка и морална подкрепа“, припомни Нинова.