Николай Нанков: Бюджетът няма да плаща за изграждането на тол системата

Договорът за изграждането на смесената система за таксуване по пътищата с обединението “Капш Трафик Солюшънс” беше подписан на 15 януари 2018 г. в Министерството на регионалното развитие. Стойността на договора с тях е близо 150 млн. лв. без ДДС (близо 180 млн. лв. с ДДС).

Изпълнителят ще плати

При подписването на договора министърът на регионалното развитие Николай Нанков казва, че “Капш” ще внедри системата за своя сметка, а след това разходите ще му бъдат изплатени от бъдещи постъпления за период от 2-3 години.

В официалното прессъобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по този въпрос е посочено – “Изграждането ѝ ще бъде за сметка на изпълнителя”.

Също в официално прессъобщение на МРРБ преди подписването на договора с “Капш” от същия ден е посочено следното: “Стойността на договора е 150 млн. лв., като разходите ще се изплатят от бъдещи постъпления за период от 2-3 години, след като системата започне да функционира, информира още той (Нанков – бел.ред).”

Всъщност парите са от бюджета

Около половин година по-късно – на 25 юли 2018 г., Министерският съвет взима решение за увеличаване на тавана за поемане на задължения за 2018 г. на МРРБ със 180 млн. лв. заради тол системата и електронната винетка.

Правителството увеличи със 179 996 400 лв. – стойността на договора с “Капш” с ДДС, утвърдените за 2018 г. максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от МРРБ, съобщиха от правителствената пресслужба.

Промяната е свързана с подписания в началото на годината договор за въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа, с която ще се въведе по-справедлив модел за събиране на пътни такси, е посочено в съобщението на кабинета.

Няма обяснение защо се налага да се поеме този разход от държавния бюджет.

Малко по-късно пред журналисти в парламента същия ден министър Нанков обяснява, че с приетото постановление на Министерския съвет не се дава нито лев повече от договорените средства за тол системата. Казва още, че тръжната процедура за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата и електронната винетка е приключила в края на 2017 г., но договорът е сключен през януари тази година. В прессъобщението на МРРБ по този повод доуточняват, че заради обжалването парите не са били предвидени в тазгодишния бюджет.

Това очевидно е било ясно на Нанков още в началото на годината, когато твърди, че внедряването на системата ще е за сметка на изпълнителя. Към момента няма официален коментар от регионалния министър защо обръща палачинката – израз, който стана нарицателен за министъра на регионалното развитие по времето на тройната коалиция Асен Гагаузов.

Какво пише в договора

От публикувания договор между Агенция “Пътна инфраструктура” и “Капш Трафик Солюънс” ДЗЗД става ясно, че държавата ще плати на изпълнителя за тол системата, след като я внедри успешно.

Това ще стане на два етапа – първо 40 на сто от сумата при пускането на електронните винетки за леките коли и остатъка от 60% след въвеждането и на тол системата за превозните средства с тегло над 3.5 тона. Затова се изисква да има подписан между страните приемно-продавателен протокол и одобрен окончателен доклад. Това се разбира от разделите 3 и 4 в договора “цена” и “начин на плащане”.

Точната цена за изпълнението на договора е 149 997 000 лв. без ДДС или 179 996 400 лв. с ДДС. Тя е е единственото възнаграждение за изпълнителя и възложителят не дължи на изпълнителя каквито и да е било други суми, е записано в договора.

Срокът за внедряването на електронните винтеки за леките коли изтича на 16 февруари 2019 г., а срокът за въвеждането на тол таксите за превозните средства над 3.5 тона е до 16 август 2019 г. Това означава, че средства ще са необходими едва през следващата финансова година най-рано. Тоест през настоящата година регионалното министерство не трябва да преведе нито лев на изпълнителя и обяснението за увеличаването на тавана на разходите на регионалното министерство е несъстоятелно.

МРРБ: Изпълняваме бюджетна процедура, нищо повече