Внимание! Трябва да се пазим – това е последният хит сред крадците това лято 

Неофициално близо 4 млн. лева годишно потъват в джобовете на крадците, съобщава Нова тв.

Последният хит са обирите, в които могат да ошушкат дома ви буквално докато спите, с помощта на райски газ.

“Продават се балони с райски газ, макар и незаконно. Той предизвиква замаяност, понякога и халюцинации. Има сладникав мирис и в момента е последният хит на морето.”, разказват запознати.

От полицията предупреждават, че през лятото се увеличават домовите кражби, в които се влиза през прозорците на приземните етажи.

Възможно ли е обаче райският газ да ни упои толкова дълбоко? Веществото се използва от години в хирургията и стоматологията, но лекарите са категорични – обирите с райски газ са по-скоро градски легенди.

„Райският газ не въвежда в дълбок сън, не се губи напълно съзнание. Това, което чух, че се използва райски газ с цел обир, на мен наистина ми се струва като градска легенда”, коментира д-р Цветелина Дучева.

Теорията за упояване при обири на домове се споделя и сред криминалистите. От полицията обаче казват, че такива доказателства трудно се събират и подозренията на потърпевшите още по-трудно се потвърждават.

„СДВР няма регистрирани случаи, при които потърпевши от кражби са били упоявани, за да бъде извършено престъплението. Някои от пострадалите, поради факта, че не са се събудили, докато извършителите не са били в къщите им, остават с измамно впечатление, че са били манипулирани с такова вещество”, обясни Николай Нитов, началник сектор „Кражби в Столичната дирекция на полицията.

През лятото не само ние, но и крадците се местят към морските курорти. Именно по морето се предлага свободно и райският газ, въпреки че продажбата на веществото е незаконна. Има приятна миризма и леко сладникав вкус. При вдишване предизвиква чувство на еуфория. Това е и причината да се продават балони, пълни с райски газ, които замайват, а може да предизвикат и халюцинации.