Черно дежа вю: Трагедията с „липсващите близначки“ се повтори в Калифорния, а 38 хил. души хукнаха да бягат (СНИМКИ/ВИДЕО)

Расте броят на смъртните случаи от бързо разрастващите се пожари в северната част на Калифорния. Жертвите на огнената стихия станаха 5, след като беше потвърдена смъртта на две деца и тяхната прабаба. 17 души са в неизвестност. В Северна Калифорния беше обявено частично извънредно положение и бяха евакуирани 38 хиляди души.

Двете деца Джеймс Робъртс на 5 г. и Емили Робъртс на 4 са открити под отломките на къщата им в Рединг заедно с прабаба им Мелъди Бледсо.

„Дечицата ми са мъртви“, каза през сълзи майката Шери Бледсо на среща на семейството ѝ с шерифа на окръга. Първоначално те били обявени за изчезнали, заедно с още десетки души от района, съобщава Си Би Ес.

Пожарите в Северна Калифорния се разрастват, като пламъците опустошиха много от жилищата в покрайнините на Рединг.
Тежките пожари не само успяха да изненадат жителите на града, но сринаха до основи няколко квартала. Все още има хора, които се считат за изчезнали и чиито тела не са открити.

Шерифът на окръга Том Босенко заяви, че очаква да намери живи поне някои от издирваните. Спасителите са посетили домовете им и не са открили техните автомобили, което се счита за доказателство, че те са се опитали да избягат от огнената стихия.

Пожарите, които започнаха в началото на седмицата, опустошиха над 300 квадратни километра територия. Огънят тръгна югозападно от Рединг, най-големият град в региона, към малките общности на Оно, Иго и Газ Поинт, където ветровете и безводните условия усложниха гасенето.

Сега пожарът е най-големият в Калифорния и по данни на местните власти се движи с плашеща скорост и в непредсказуеми посоки. Около 38 000 души са подложени на евакуация, като над 5 000 домове са застрашени от стихията.

Президентът Доналд Тръмп издаде спешна заповед за отпускането на извънредна федерална помощ за районите, засегнати от горските пожари.