Див екшън в ефир! Водещата Мария Цънцарова изнерви до крайност министъра на културата, той отсече: Бесен съм! (СНИМКИ) 

Див екшън се разигра в ефира на сутрешния блок на bTV. Министърът на културата Боил Банов влезе в словесна схватка с водещата на предаването Мария Цънцарова. Причината бе пожарът в “Царските конюшни” и статутът на сградата.

Русата журналистка нападна министъра, че е бил единственият човек, който е изненадан от пламналия огън, тъй като има твърдения, че опожаряването на сградата отваря врати към застрояване на терена. Той обаче я контрира, че не му задава никакъв въпрос.
Припомняме, че в началото на тази година от културното министерство лансираха идеята „Царските конюшни” да станат паметник на културата.

“Безсмислено е собственици на такива сгради да ги палят, защото те са длъжни да ги възстановят. Дали е умишлен палеж или случайно, в момента това няма значение. Има значение, че тази сграда се охранява по реда на културното наследство”, посочи министърът.

“И аз съм бесен, бесен съм, защото се случват такива неща. Защото е болно за всеки от нас да вижда какво се случва със старите сгради у нас. Мислите, че министъра на културата трябва да сложи структури на всяка сграда и да ги пази. Аз не обичам да правя популистки актове. Това, че аз ще дам статут на паметник на културата, не означава, че той няма да падне след два месеца в съда. Не мога да подам оставка, че някой пали някъде, където аз съм осигурил охрана по закона за обществените сгради”, заяви Банов.

За апетитния имот, който е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд, а в момента там се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия, се водят спорове от години. Няма пострадали хора, но пожарът е унищожил поне 2000 кв. м покривна конструкция. Огънят е пламнал към 3:30 ч. през нощта. За инцидента става ясно, обаче, няколко часа по-късно. Пожарът се е разгорял във вътрешността на сградите и от там е обхванал и покривите, които са напълно изгорели. Други сгради не са засегнати.

Имало е опасност да бъде засегната сградата на Първа английска гимназия, но огънят не е стигнал до там. Очевидци коментират, че това най-вероятно е умишлен палеж.

“По-голямата част от изгорелите сгради са на МВР”, заяви тази сутрин министър Банов.

Той уточни, че един от проблемите, заради които ръководеното от него министерство не стартира процедурата за обявяване на паметник от национално значение е неуточнената собственост.

Водещата обаче се опита да създаде нов скандал между министъра и зам. кмета на София Тодор Чобанов.

Градоначалникът обаче тушира напрежението. “Казусът наистина е много сложен. Аз имам доверие на министъра на културата, вярвам, че той действа, разбира се, че бях по-емоционален, заяви той по-повод по-острия си пост в социалните мрежи за пожара и министъра.

И макар, че водещата продължи да провокира министъра до края, той ѝ опонира, че няма как да вижда в бъдещето:

“Аз не мога да ви гарантирам, че утре няма да стане късо съединение в тази или друга сграда”, посочи Банов.

Банов заяви още веднъж, че не вижда причина да подава оставка, която му е искана от граждански организации. Премиерът, ако ми я поиска, там е безусловно. Ако някой запали това студио, вие сте респективно към мен, защото аз отговарям за НДК, но аз не мога да отговарям за вашите камери:, завърши министърът.