Извънредно от Гърция! Първи белезници заради ужасяващите пожари

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое политическа отговорност за “най-тежките пожари в следвоенната история на Европа”

В Гърция вече има заподозрян и арестуван за пожарите, които се разразиха край Атина през изминалата седмица и отнеха живота на 91 души. Задържан е 65-годишен мъж. Разследващите са разпитали деветима души, които са потвърдили, че арестуваният е основният виновник за пожарите, пише Блиц.

Ако има достатъчно доказателства срещу него ще бъде повдигнато обвинение, съобщиха властите в Атина.

В предварителния доклад на следствието се говори за престъпна небрежност на жител в района, който запалил сухи листа и клони. Арестуваният е запалил сухи тревни площи в района на Дао Пентели, но поради силните ветрове пожарът много бързо е обхванал огромни територии. Той се опитал да прикрие следите от престъплението си с вода. Според неговите съседи 65-годишният мъж често е палил сухи листа и клони в Дао Пентели.

По данни на брюкселския Център за изследване на причините за бедствията, това е най-смъртоносният пожар в Европа от 1900 г. Състоянието на част от пострадалите продължава да е критично.

Миналият понеделник, 23 юли, в района на гръцката столица Атина едновременно възникнаха няколко мащабни пожара. Курортното градче Мати, разположено източно от гръцката столица, е почти изцяло изпепелено. В момента практически всички огнища на огнената стихия са ликвидирани. Още при първите анализи на ситуацията властите дори заподозряха умишлени палежи. Властите изпитват големи затруднения с идентифицирането на загиналите, тъй като много от телата са обгорели до неузнаваемост.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое политическа отговорност за “най-тежките пожари в следвоенната история на Европа”. Ципрас направи това изявление на заседание на правителството, на което бяха разгледани въпросите, свързани с възстановяването на опустошените от огнената стихия райони.