Историята с малайзийския самолет-фантом се превръща в мистерията на века! Скандален финален доклад на разследващите (ВИДЕО) 

Разследващите изчезването на самолета от полет MH370 на Малайзийските авиолинии публикуваха днес окончателния си доклад от 400 страници. В него така и не става ясно какво се е случило със самолета-фантом, който изчезна на 8 март 2014 година на път от Куала Лумпур към Пекин, съобщава „Дейли Мейл”.

Властите в Малайзия обявиха, че Боингът, с 239 души на борда, ръчно е бил отклонен от маршрута си, а не заради техническа неизправност, както се смяташе. Това означава, че те не могат да изключат версията, че той е бил отвлечен.

Гневните роднини на изчезналите пътници са недоволни от отговорите и обвиниха властите в некомпетентност. Разследването продължи с години, но така и не стана ясно какво точно се е случило с липсващия самолет.

Днес официално малайзийските власти заявих, че не могат да определят причината за изчезването. В доклада са посочени и грешки в протокола и указанията за полетите.

Главният разследващ Кок Су Хон заяви, че проби са доказали, че самолетът е обърнат с ръчно управление и че „не можем да изключим възможността за неправомерна намеса от трета страна“.

„Можем да заключим, че MH370 е направил обратен завой и този завой не е бил заради аномалия в механичната система. Завоят не е направен при автопилот, а при ръчно управление“, добави той.

„Толкова е разочароващо. Няма нищо ново в доклада. Тези, които дадоха пресконференцията от министерството на транспорта, не можеха да дадат отговори, тъй като не те са писали доклада“, заяви Интан Маизура Отман, чийто съпруг е бил стюард на борда на Боинга.

Тя допълни, че срещата между семействата и чиновниците се е превърнала в „напревара по крещене“, след като напрежението ескалирало.

Една от фрапиращите грешки, които 19-членният екип от разследващи е открил, е на въздушния контрол на Виетнам. От там не са реагирали адекватно, когато самолетът влязъл във виетнамското въздушно пространство и изчезнал от радарите. Те не са стартирали процедурата за спешни случаи, което е забавило началото на издирвателната и спасителната операция.


Припомняме хронологията на събитията:  

8 март 2014: Полет MH370 на „Malaysia Airlines” излита към Пекин. Самолетът губи връзка по-малко от час след това без да е изпращал сигнал за бедствие или някакво съобщение. Първоначално го търсят в Южно Китайско море.

15 март 2015: След като се появява доказателство, че самолетът се е отклонил на юг, фокусът се премества към Индийския океан.

Юли 2015: Големи парчета отломки изплуват на остров Реюниън в Индийския океан, източно от Мадагаскар.

Януари 2017: Правителствата на Австралия, Малайзия и Китай обявяват, че прекратяват официалното търсене, след като не са открили нищо в зоната, където се счита, че самолетът се е разбил.

Януари 2018: Под натиска на роднини Малайзия подписва споразумение с частна компания да възобнови търсенето. “Ocean Infinity” се съгласява да работи без пари, но да получи награда от 70 млн. долара, ако открие отломките.

Май 2018: Лошото време прави търсенето в района невъзможно и слага край на диренето. Малайзия казва, че няма планове да го възобнови.