Чутовна гадост отврати туристите в Бургас! В морето се излива… (СНИМКА/ВИДЕО)

Шокиращо нещо се случва в морето край Бургас. Местни жители сигнализираха, за изливане на отпадни води в морето край морския град, предаде bTV.

Тръбата, от която се излива зелена течност в морето, се намира на плажа между Бургас и Сарафово. В интернет се появиха десетки клипчета, снимки и коментари, че се изливат мръсотии в морето. Информацията бързо стигна и в чужбина.

В тръбите се събира водата от канал, дълъг 23 км, който обикаля цялото Атанасовско езеро, което е защитена територия и солниците. Дейността му се активизира при обилни валежи.

„Помпите, които се намират на солниците, се включват и изхвърлят и в по-големи количества и дебити тази дъждовна вода в морето”, твърди Тонка Атанасова от РИОСВ-Бургас.

От солниците отказаха да застанат пред камера, но самите те са подали няколко сигнала за нерегламентирано заустване на отпадни води от заведения и кооперации в кварталите „Изгрев” и „Зорница”.

„През 2015-2016 г. пробите, които са взети оттам – няма данни за замърсяване с битово-фекални води”, категорична е Атанасова.

От общината и ВиК казаха, че нямат отношение към нерегламентираното заустване, тъй като каналът бил държавен.

От регионалната инспекция по околната среда и водите обещаха да направят нови проби за стойностите на водата, която се излива от канала.