Адвокат Марковски: Иванчева е с тумор на хипофизата, а я изтезават

Тази жена е окована противозаконно, фиксирана е с белезници към леглото, каза юристът

Арестуваната заради съмнения за подкуп Десислава Иванчева е с тумор на хипофизата, а я изтезават. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ адвокатът й Марин Марковски.

„Бурни дискусии вчера предизвика видеоклип, който показва какви мерки за сигурност бяха взети срещу отстранената от поста кметица на „Младост“. Тя бе арестувана заради подозрения, че е взела подкуп, а вчера бе заведена на лекар окована с белезници и вериги на краката“, каза пък водещата Мария Цънцарова.

„Виждаме на тези кадри нещо ужасно, което е не само укоримо и грозно, но и абсолютно противозаконно. Понеже има принцип държавата да се управлява въз основа на законите, когато се нарушат по такъв опасен начин, тогава е много лошо. Когато стоиш пред телевизора и си казваш, че това е ужасно и си мислиш, че на теб няма да ти се случи, но не е така. Един ден може всеки от нас да го преживее“, коментира юристът.

„Такова жестоко, нечовешко отношение към моята клиентка, е не само укоримо, а граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението. Не е важно да си изкара парите от това страдание“, добави той.

„Иванчева е с установена диагноза и се намира в затворническата болница. Тя е с микроаденом на хипофизата. Трябва да вземе лекарства, които да спрат този тумор да се разраства. Тя приема медикамента простатин. Този тип лекарства обаче водят до увеличаване на стреса. За да лекува тумора, трябва да ги пие, а стресът и без това е изключително мъчителен за нея“, заяви Марковски.

„Заради стреса й падат зъбите. Тази жена я съсипаха и то противозаконно“, добави той.

„Налага се да ходи до болница, защото няма добри специалисти в затвора. Заради това изтезание трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна. Законът позволява да се използват белезници. Правилникът забранява в такива случаи да се допуска изтезание“, каза пък бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов.

Според него конвоят на Иванчева е изтезание. „Недопустимо е за външни лечебни заведения лицата да са фиксирани. В момента тя е фиксирана към кревата си в болницата. Това е по-страшно като изтезание, отколкото този конвой“, добави той.

„Иванчева е вързана с белезници към леглото и не може да се върти, да сяда“, уточни Марковски.

„Не може хора със счупени крака да бъдат фиксирани! Не може в тоалетната да е сам, а да е с надзирателя“, подчерта бившият заместник-министър.

„Има данни, но няма доказателства за подкуп срещу Иванчева. Престъпленията на „белите якички“ трябва да се доказват“, подчерта Марковски.

„Дори в тоалетната се влиза с вериги и то при отворена врата пред погледа на надзирателя. Това не е ли унизително и жестоко?“, попита Бонгалов.

Препоръчвам дела да се водят срещу изтезанието, добави той.
„Те се водят. В Страсбург има заведено дело. Много бърза прокуратурата се опитва да вкара обвинителния акт, защото се страхуват, че третият обвиняем няма да издържи и ще каже истината в съда“, каза още Марковски.