Андрей Райчев: Ако ГЕРБ загубят на местните избори, почти сигурно ще има предсрочни

„Ако Борисов спечели местните избори, това е една ситуация, ако той ги загуби – е съвсем друга ситуация. Затова опозиционните партии правят всичко възможно да излязат в максимално добра форма и да победят”, коментира социологът.

“На местни избори много рядко има категорична победа и миналия път я имаше. Борисов категорично победи. Най-често местните избори завършват с някакви междинни резултати и всеки казва че е победил. Но, ако има ясна загуба на управляващите – загубят десетки градове и областни центрове, ще възникне ситуация за предсрочни избори в страната. Почти сигурно е“, посочи Андрей Райчев.

Според него документът на БСП „Визия за България“ „не е съвършен“, защото е в начална фаза „но е интересен и изключително важен сам по себе си“. В него са обсъдени прекалено много теми и документът е станал „прекалено разлят“, но централната идея е „много добра“ – че държавата трябва да определи няколко приоритетни области за ускорено икономическо развитие, смята Андрей Райчев.  Почти не е засегната темата за външната политика. Въпросът с данъчната политика също е решен „интересно“: „Запазва се плоския данък за бизнеса, но като лични доходи повишават данъците за по-богатите“.

БСП е изправена и пред рискове с новия документ, коментира още социологът. „Първият е да залитне вляво и да покажете България една визия, която е прекалено лява и българите да кажат: „А, те, този филм сме го гледали“. Втория риск е да останат в изолация. Ако програмата изглежда прекалено лява, те могат да останат без възможни съюзници“.

Държавните предприятия трябва да минат на мениджърска основа, а не да се разширяват бордовете им – това е основата на визията, коментира Райчев. Той отбеляза, че „има тенденция“ към урбанизация на речта на Корнелия Нинова и тази тенденция е опасна:

„Тези лозунги – дайте да бъдем самостоятелни и суверенни звучат много добре. Искам да ви напомня, че Жан Виденов загина не защото беше нечестен човек – Той казваше „дай да сме самостоятелни и суверенни“ и се скара с Русия и Щатите едновременно. Казваше и „дайте да увеличим производството“, без да мисли за пазара. Наистина увеличи  производството, но това до нищо не доведе, освен до разорение на банки“, коментира още Андрей Райчев.