Нов кошмар в плевенската болница на ужасите! „Кръвта ми течеше алена, а д-р Георгиева ми казваше, че се глезя, сега съм с ампутирана женственост“ 

Заради д-р Вася Георгиева не мога да имам повече деца и съм с ампутирана женственост. Това заяви пред „Телеграф“ Таня Енева, медицинско лице от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. В същото лечебно заведение на 26 юли при планово секцио, извършено от д-р Георгиева, почина родилката Маргарита Якимова, а бебето ѝ изпадна в кома.

Енева пожела да разкаже за своя досег с колежката си д-р Георгиева по време на своята втора бременност в края на август 2016 г. Тогава консултациите води д-р Калин Поповски, който щял да води и раждането, решено да се извърши отново с планово секцио. Терминът е определен за 5 септемрви.

На 28 август рано сутрина към 7 ч. започват контракции през 15 минути. „Приготвих се и тръгнах със съпруга си към болницата. Пристигнахме към 9 ч., контракциите продължаваха да са на 15 минути. Дежурни лекари бяха д-р Вася Георгиева и още един лекар. Обадихме се на д-р Поповски, за да го уведомим. Той се свърза с колегите си, за да ме приемат“, разказва Таня.

След приема към обяд болките става непоносими и на доста по-къс интервал. Според Таня Енева, дор Георгиева я е прегледала, установила 3 см разкритие и паднала тапа и казала да си легне и да чака. Таня обаче виждала, че от нея тече алена кръв. „Всичките превръзки и лигнин, които бях приготвила за следродилно, бяха заминали. Не можех да седя, камо ли да лежа. Преглеждаха ме през два часа и след всеки преглед си мислех, че ще вляза в залата за секцио. Но това не се случваше, а кръвта продължаваше да тече по същи начин и болката ставаше все по-ужасна. Имах чувството, че някой реже от месото ми. И така минаваха часове“, спомня си Таня.

Според д-р Георгиева, обаче, Таня просто трябвало да изчака д-р Поповски, с когото имала предварителна уговорка. „Към 19 ч. вечерта аз вече бях на края на силите си. Когато казвах колко много ме боли, ми казваха, че се глезя. Накрая на издържах, казах на съпруга си, че ще умра и се свлякох на земята“, разказва Таня.

Тогава пред болницата спира линейка, която докарва друг лекар – д-р Цветков, за консулт на пациентката. Той вижда Таня и пита защо изглежда така. Веднага е закарана в операционната за спешно секцио, извикани са реаниматори. „Никога няма да забравя лицето на д-р Цветков. Този човек така бързаше, нямаше подготовка, нямаше нищо. Направо отвориха залата и бях вкарана там. Д-р Цветков повика д-р Вася Георгиева за асистенция, но тя отказа. Накрая в 19.30 ч. се роди моето детенце, за което всички в родилната зала са се молили да изплаче“, каза още Таня.

Болките, за които казвали, че се преструва, се оказват руптура на матката, която се е скъсала по шева на секциото от първото ѝ раждане. За д-р Вася Георгиева това нямало значение, тъй като били минали цели 8 години оттогава. „Всички АГ лекари знаят много добре, че след секцио всяко последващо раждане е също секцио“, казва Таня.

По-късно тя разбира, че заради продължителния престой преди раждането вече не може да забременява и да има деца, тъй като матката ѝ нямало да издържи на подобно напрежение. „Година след това бях на успокоителни, защото кошмарите от болките и кръвта се връщаха всяка поредна нощ. За трите дни, в които бях там до изписването си, д-р Вася Георгиева нито веднъж не дойде. Мислех да заведа дело срещу нея, но първо трябваше да оправя разклатеното си здраве, за да съм полезна на детето си. Аз съм на 35 години, с две деца, но вече непълноценна и с ампутирана женственост. Бих искала още едно дете, но д-р Вася Георгиева ми отне тази възможност. Тази жена не заслужава да дарява живот. Тя добронамерено желае да го отнеме. По принцип гилдията ни се подкрепя, но в случая няма място за човещина. Щом д-р Георгиева с колегата си постъпи така, как ли би постъпила с един обикновен пациент, бременна, родилка и бъдеща майка“, не скрива възмущението си Таня Енева.

Както вече писахме, след като в медиите беше разпространена информацията за смъртта на Маргарита Якимова, изплува нов трагичен случай в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. В края на юни там е починало бебето на Галя Горчева и Владимир Врачански, родено със синдром на Даун.