Цяла Европа се готви за страшен мор днес, а дежурният синоптик на НИМХ към БАН предрича, че у нас… 

Екстремно горещо в Европа – в следващите дни синоптиците очакват всички температурни рекорди за Стария Континент да бъдат подобрени.

Гореща вълна от Африка ще покачи градусите – в Париж и Берлин чакат около 35, а в Испания и Португалия над 40 градуса. Най-високата температура, мерена изобщо някога в Европа, е 48 градуса през 1977 г. в Гърция. Според прогнозите на Пиринеите е възможно идните дни градусите да скочат и над 50. Дори и отвъд полярния кръг – много на север, температурите това лято надхвърлиха 30 градуса. За повечето европейци горещата вълна, заляла Европа, е истинско изпитание.

В същото време прогнозата на дежурния синоптик от НИМХ към БАН сочи, че и у нас ще е предимно слънчево, но след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места краткотрайно ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 27° и 32°.

Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месец август.

Над планините ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в масивите от западната половина от страната краткотрайно ще превали. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 15°.

Преди обяд по Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но главно по южното крайбрежие краткотрайно ще превали. Максималните температури ще са 27°-29°, малко по-високи от температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

На 03.08.2018 слънцето ще изгрее в 06:20 часа и ще залезе в 20:45 часа. Продължителност на деня 14:25 часа.

На 03.08.2018 луната ще изгрее в – часа и ще залезе в 12:34 часа. Осветеност на диска в 0h UT 68 %. Фаза на луната: последна четвърт.