Върнаха в Бургас Бенчев, Узун, Йовчо Делчев и Милчо Бомбето. Текат разпити в ОД на МВР

Обвинения за укривателство на Димитър Желязков Очите обаче едва ли ще има

Зам.-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, бизнес партньорът му Несрин Узун – бивш депутат от ДПС, както и още петима души, са се завърнали в Бургас току-що и се намират в ОД на МВР, пише Флагман.бг.

Седмината са били в трите стаи на хотел „Рамада”  на площад “Таксим” в Турция, заедно с задържания Димитър Желязков Очите, вчера в 3 часа на разсъмване. Сред завърналите се в Бургас са шофьорът на Бенчев – Йовчо Делчев, както и Милчо Бомбето – шофьор на Очите.

Димитър Желязков Очите към момента се намира в турски затвор, защото очаква дело за екстрадицията му в България.

Дело може и да няма, ако утре Желязков декларира, че желае да се прибере по собствено желание в България”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Запознати по случая потвърдиха новината от вчера, че Очите не се е регистрирал като гост на хотела. При спецоперацията в трите стаи едновременно, той е открит в стаята на Бенчев.

На седмината, които вече са в Бургас, е наложена полицейска мярка за неотклонение за срок до 24 часа. След като са били предадени на нашите власти при ГКПП „Капитан Андреево” и след завръщането им в Бургас, към момента се установява до колко са съпричастни към ОПГ-то на Желязков.

Ще  се преценя дали ще бъдат повдигнати обвинения за укривателство”, добави Арнаудова.

Вероятността Бенчев и Узун да станат обвиняеми за укривателство – съпричастни към “злочестата съдба” на Очите и опит да го скрият от властите обаче клони към нула. Това заяви един от адвокатите на Бенчев, който отказа коментар. За да издържи обвинение за укриване на престъпник трябва да се намираш в дома си – в собствено жилище. Фактът, че Очите е влязъл, без регистрация в хотела и се е намирал през нощта в стаята на Бенчев, трудно би могло да бъде основание за обвинение в укривателство.

Припомняме, че Димитър Желязков Очите първоначално е преминал в Турция, узнавайки, че срещу него предстои масиран удар от ГДБОП. По това време Бенчо Бенчев се е намирал на почивка в Гърция, заедно с част от семейството си.

В четвъртък вечерта Бенчев се отправил към Истанбул за бизнес среща по договаряне на пазар за износ на плодове от киви. Малко известно е, че край бившето ДЗС в Айтос и край село Просеник, Руенско, Бенчев и Узун отглеждат десетки декари жълто киви за износ.

В това време Митьо Очите опитал да заличи следите си, преминавайки от Турция в Гръцко с фалшиви документи за самоличност. В Гърция обаче е бил посъветван, че има реална опасност, ако бъде разпознат, веднага да бъде екстрадиран за България, без да се протака, тъй като държавата е член на ЕС, още повече, че издирването му е с червена бюлетина. Разсъждавайки по най-елементарния начин и вероятно поради липса на време да построи друг план за действие, Очите и шофьорът му Милчо хукнали  към Истанбул в петък по обед, очевидно с молба Бенчев да ги приюти в хотела.

При така стеклите се обстоятелства ще се окаже, че политикът-бизнесмен и колегата му Несрин Узун не са знаели за издирването на Очите от Интерпол, тъй като не са чели новини от България.