Шок и ужас в Каракас: Уникални КАДРИ от атаката над президента Мадуро с дронове и експлозиви

Президентът на Венецуела Николас Мадуро оцеля при опит за атентат с дронове, натоварени с експлозиви. Това се случи по време на предавана по телевизията негова реч пред над 17 000 военни в центъра на Каракас, която беше прекъсната, съобщава Би Би Си.

На единият от видеоклиповете, разпространен от държавните медии, се вижда как стройните редици на войниците се развалят и те се разбягват панически.

Правителството съобщи, че президентът е невредим, но седем военни са ранени.

Пострадалите са кадети от Боливарската национална гвардия. Инцидентът се случи на церемонията по повод 81-ата годишнина от създаването на гвардията.

По време на речта си Мадуро заяви, че “Часът на икономическото възстановяване е настъпил”. Секунди по-късно той и съпругата му погледнаха нагоре, видимо стреснати.

Друг клип показва действията на гардовете на Мадуро, които го обграждат и покриват със предпазни средства.

Няма ранени и сред членовете на правителството, намирали се редом с Мадуро.

Мадуро обвини крайнодесни фракции в страната и колумбийския си колега Хуан Мануел Сантос, че са извършили опит за покушение срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирайки реч на президента по телевизията.

“Това беше опит да бъда убит”, заяви Мадуро. По думите му, събраните досега данни сочат за действия на крайната десница, работеща съвместно с колумбийци. Мадуро подчерта, че според него колумбийският президент Сантос, който често го критикува, също носи отговорност за случилото се.

Полицията извърши арести във връзка с опита за покушение, добави венецуелският президент, без да съобщи подробности.