Феноменални СНИМКИ от гробницата под прозорците на Фандъкова 

Древни стенописи, запазили се почти непокътнати през вековете, стари камъни и мазилка могат да се видят в уникалната гробница, открита при ремонта на столичната ул. „Московска“. Откритието се намира срещу сградата на Столичната община, точно под кабинета й.

Гробницата тепърва ще бъде проучвана от археолози. Засега към нея има направена малка дупка около входа й, откъдето може да се заснеме. Освен стенописи и тухли, в нея и сега могат да се видят човешки кости.

За да се открие напълно пространството, трябва да се разбият около 30 сантиметра бетон от тротоара, разказаха работници.

Но и малкият отвор е бил достатъчен на специалистите, за да разберат, че находката е уникална. Такава я правят откритите стенописи, което е изненада за експертите.

„Изключително рядко се намират гробници със стенописи и на мен са ми известни може би около пет други случая“, обясни преди време зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов.

Гробницата вероятно е част от огромен некропол с диаметър около 1 км, в който има вероятно 1000 или 1500 подобни гробници. Тя датира вероятно от 4-5-и век.

Откритата гробница на ул. „Московска“ изненадва не само със стенописите си, но и с добре запазения си вид.

Амбицията на Столичната община е гробницата да стане видима за софиянци.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg