Какво да консумираме в жегата, за да не прегряваме

Макар и малко по-късно лятото с високите температури настъпи. Непоносимите жеги започнаха да ни тормозят и хората вече търсят различни варианти, за да се справят с тя. Но освен дебелата сянка и климатиците, почивката на море или планина, лекарите казват, че има някои продукти, които е добре да се консумират през това време на годината.

Как реагираме на топлина

При високи температури искаме да пием повече течности и това е естественото защитно поведение на нашето тяло. То се опитва да се охлади, освобождава пот и с това отделя вода, която се изпарява от повърхността на кожата. В същото време се губи не само вода, но и соли, микроелементи и други компоненти. Максималната загуба на влага с пот се отбелязва при маратонците, като при горещо време може да достигне до два литра на час.

За да се разбере, че водата не е достатъчно и човек е на път да се обезводни, най-лесно е да се следи усещането за жажда и урината – честотата, количество и концентрацията. Ако ви се ходи по малка нужда по-рядко от обикновено и урината е твърде тъмна, концентрирана, то непременно трябва да пиете вода.

Какво да включите в храната

Лекарите казват, че при горещи дни е необходимо да се консумират пикантни подправки, домати и други продукти, с които е по-лесно да се компенсира загубата на вода. Ето някои от тях

Соли

Включването на храни, богати на соли в диетата е подходящо и дори необходима. В някои продукти се съдържа жизнено необходимия натрий: мляко и сметана (50 mg на 100 g), яйца (80 mg на 100 g). Основният източник на натрий е натриев хлорид (NaCl). Добавя се към готовите хранителни продукти. Например, в хляба около 250 mg в 100 g много, в бекона се съдържа 1,5 g на 100 g, солени бисквити и пуканки и съдържат 1,5 g натрий на 100 g. Също така натрий присъства и в подправки и сосове. Например, соевият сос съдържа около 7 g натрий на 100 g продукт.

Калият пък се среща в боба и граха (около 1,3 g на 100 mg), ядки (600 mg на 100 g), банани и папая (300 mg на 100 g). Печените картофи съдържат 573 mg калий на 100 g.

Калиевият прием за възрастни е най-малко 3,51 g на ден.

Зеленчуци и плодове

Консумирайки плодове и зеленчуци, всъщност вие не ядете и не пиете, защото около 90% от тях се състоят от вода. Въпреки това водата в състава на зеленчуци и плодове вече съдържа някои от солите, от които се нуждаем.
Зеленчуците могат да се консумират цели или под формата на салати.

Студени супи

Това е идеалният вариант – едновременно храна и напитка. Практически във всяка национална кухня има рецепта за студена супа в случай на жега.

Пикантните подправки

Те са неразделна част от диетата в горещите страни и не само. Пикантните подправки се използват като естествени консерванти, тъй като възпрепятстват възпроизводството на бактерии в храните, което е особено важно при високи температури на околната среда. Изгарящият ефект на подправките върху лигавицата на храносмилателния тракт предизвиква леко химическо изгаряне и освобождаване на отговор от хормоните на удоволствието за анестезия, пише Zdrave.to. Това свойство дори се използва в медицината. Има много средства на базата на капсаицин, основният алкалоид на червения пипер. Трябва обаче да внимаваме, тъй като при много болести пикантната храна е противопоказна.

Мента

Тя има приятен охлаждащ вкус и често се използва като компонент на безалкохолни напитки, десерти или закуски.