Потъналият кораб „Мопанг“ изхвърли мазут след близо 100 години на дъното край Созопол

Днес в Областна администрация на Бургас ще се проведе щаб с всички компетентни по казуса институции

Мазут изтича от потъналия през 1921 г. кораб ”Мопанг”, намиращ се на 10 км от Созопол. Компетентните институции са предприели всички необходими мерки, съобщиха от пресцентъра на Областна управа.

В района, където се е появило петното, са поставени бонови заграждения, за да спре неговото разпространение. Взети са проби за анализ. Няма установена опасност за живота и здравето на гражданите. Институциите са на терен от първия подаден сигнал и следят стриктно ситуацията.

Предприети са всички необходими първоначални действия. Днес в Областна администрация на Бургас ще се проведе щаб с всички компетентни по казуса институции. Срещата е работна и след приключването й ще бъде изнесена пълна информация по въпроса.

„Мопанг“ е американски товарен параход от типа на т.нар. Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специална поръчка на 150 еднакви плавателни съда с цел компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 г.

Лежи в много добро състояние на десния си борд на дълбочина между 24-32 м, на около 10 км от Созопол. Възвишението от дъното е 10 м. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Потопен е от стара морска мина, останала от Първата световна война.

През последните години е голяма атракция и за туристите, които обичат приключенията. Водолазните центрове предлагат гмуркане до потъналия кораб „Мопанг“, чиито трюмове и част от каюти са със свободен достъп.