Застрахователна шефка обясни какво трябва да направят 200 000 шофьори заради фалита на „Олимпик“ и защо Гражданската скача до 400 лева! 

Клиентите на застрахователна компания „Олимпик“ ще трябва да сключат нови застраховки до петък. След петък 200 000 българи, застраховани в компанията остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобилите си, заради фалит. Това не е обичайната процедура, тъй като първо се прекратява стара полица, а след това се сключва нова застраховка. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Светла Несторова в ефира на bTV.

„ЗК „Олимпик“ е кипърска компания и не е член на Асоциацията. Дейността й се развива основно у нас. Специализирана е в автомобилното застраховане“, разясни тя

„Нямам преки наблюдения дали в случая не е имало неизплащане на застрахователни обезщетения. Не знам дали можем да говорим за умишлен фалит. Професионалната ми оценка е че са се предлагали нереално ниски цени на пазара. Премиите по Гражданата отговорност са недостатъчни“, подчерта Несторова.

По думите й кипърският гаранционен фонд трябва да плати обезщетения на засегнатите. Българския гаранционен фонд би следвало да плати, ако става въпрос за фалирала компания, регистрирана у нас. Клиентите, които ще загубят своите застраховки, могат да си търсят обезщетения, но дали активите на компанията са достатъчни, за да покрият тези разходи?

Тя коментира и информацията, че Гражданска отговорност може да скочи до 400-500 лева.

„Пазарът на Гражданската отговорност е безкрайно регулиран. На практика пазарът няма конкуренция и не се влияе, и работи на загуба. Индустрията не може да финансира по този начин пътнотранспортните произшествия повече. Недостатъчността на премията е очевидна. Със сигурност ще има още един скок на цената на Гражданската отговорност. Премията трябва да нарасне 2 пъти или 100%, за да изпълни условията на ВКС“, подчерта председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.