Начало Новините днес Нови разкрития за огромната шашма, която застрашава живота на хиляди болни и...

Нови разкрития за огромната шашма, която застрашава живота на хиляди болни и наивни българи

За 25 години у нас кадрите намаляха наполовина, казва председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Тя е Родена е в Русе. Завършва медицинския колеж „И. П. Павлов”. От 1980 г. работи като медицинска сестра в извънболничната помощ. Има допълнителни специализации. През януари 2011 г. е избрана за председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, а преди две години е преизбрана на поста. Тя е сред основателите на организацията и работи активно за нея от 1993 г.
– Г-жо Василева, сайтът www.медицински-сестри.com, който набираше и жени без медицинско образование за обгрижване на болни по домовете, вече е спрян от органите на МВР след публикации по темата. Все още обаче Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) не е излязла с позиция. Защо?

– Действително Управителният съвет все още няма решение. Когато разбрахме за сайта, ние сигнализирахме до Министерството на здравеопазването и изчакахме за становище от там. Управителният ни съвет не е имал специално събиране, направихме on-line заседание по интернет. Решението е всички да бъдем активни и когато получим подобна информация, веднага да алармираме обществото. За съжаление, не можем да следим изявите на най-различни хора, които на наш гръб правят пари. Проблемът е в резултат на това, че има дефицит, който се запълва от немедицински лица. Същевременно държавата и общините нямат изградени звена за оказване на здравни грижи по домовете. Пациентите няма как да знаят, че ги обслужват хора без медицинско образование, на тях не им показват никакъв документ, който да удостоверява, че лицето е оторизирано да извършва такава дейност. Попадали са ни сигнали и за други сайтове.

– За какви измами става дума?
– Имахме сигнал от медицински сестри, които в собствен сайт са публикували имената и телефоните си и търсят допълнителна работа. От там лица взимат имената и телефоните им и ги предоставят на хора без медицинско образование, като ги предлагат в друг сайт. Там обаче зад данните на медицинските сестри стоят други жени. Когато пациент звънне на телефона на истинската медицинска сестра, за да я наеме, но тя не се обади веднага, защото например е заета, обаждането се пренасочва към друга жена без медицинско образование, която приема заявката, представяйки се за истинската сестра и действа от нейно име.

– Искате да кажете, че някой краде самата телефонна връзка?
– Прави се прехвърляне. Това е абсолютно незаконно. Имали сме такива случаи. Самите колеги бяха установили този проблем и сигнализирали органите, в резултат на което тези сайтове бяха блокирани. Такива неща се случват в последните две-три години.

– Колко такива сайта са били блокирани през този период?
– Четири-пет. Случаите бяха във Варна, Бургас и София. Сигнализирахме органите и сайтовете бяха спрени своевременно. Проблемът е, че има недостиг на медицински сестри в лечебните заведения, болни на легло също имат нужда от сестрински грижи по домовете, но такава услуга не се предоставя нито от държавата, нито от общините.

– Знаете ли какво се е случило с измамниците?
– Не знам дали са били съдени и има ли присъди срещу тях. Ние като съсловна организация не сме водили дела, не сме и правили шумни кампании по този повод.

– Защо, става въпрос за проблем, някой краде труда ви?
– Самите колеги, чиито имена са ползвани, бяха сигнализирани веднага, а собствениците на сайтове бързат за изчезнат, за да не попаднат под ударите на закона. Факт е, че тези случаи зачестиха в последните години. Причината е, че хората са все по-болни, населението застарява, има нужда от здравни грижи вкъщи и човешко отношение от медицинско лице. Твърде много са самотно живеещите стари хора, та макар и с деца в чужбина, които ги подпомагат финансово. Те обаче се нуждаят точно от човек до себе си, който може да им помогне с грижа по отношение на здравния им проблем. Затова има и голямо търсене на болногледачи, но тези хора са без медицински познания, каквито също следва да притежават.

– Има ли въобще обучени болногледачи в България?
– Да, има такава специалност в сферата на професионалното обучение. В нашата асоциация също се предлага такова обучение. За съжаление обаче, щом получат съответните медицински и здравни знания и удостоверение на здравен асистент, както се наричат болногледачите, заминават за чужбина. Както е известно, медицинските сестри също са огромен дефицит.

– Колко медицински сестри не достигат?
– В Европа съотношението медицински сестри към население е 6,5- 7 :1000, докато в България е 3,8 : 1000. Към момента съотношението на лекар към медицинска сестра е 1:0,9.

Огромна шашма застрашава живота на хиляди болни и наивни българи 

– Има ли норматив с колко медицински сестри трябва да работи един лекар?
– Такъв норматив няма, но практиката показва, че медицинските сестри към един лекар трябва да бъдат поне две, но това за нашите условия е немислимо.

– Преди няколко години съсловната ви организация искаше да бъде върнат статута на патронажната сестра. Отказахте ли се от това желание?
– Практиката на патронажните сестри беше много добра, но се вижда, че с модела на сегашната здравна система е невъзможно тази структура да бъде възстановена. Повикът на Световната здравна организация, Международния съвет на сестрите, Европейската федерация на сестрите и Европейската комисия е да се обърне изключително внимание на първичните здравни грижи.

– Как в български условия ще бъде обърнато такова внимание, след като патронажни сестри няма, няма и медсестри, като цяло?
– Тук основно място има общопрактикуващият лекар и екипите от медицински сестри, които да се грижат за болния в неговия дом, както и за децата и бременните. Това е залегнало и в Националната здравна стратегия. За съжаление обаче все още почти няма такива служби за интегрирани здравно-социални услуги, които са регламентирани в закона за лечебните заведения. Основният проблем е финансирането, защото не е ясно кой ще дава парите за тях. Където ги има, работят по европейски програми. Някои от по-богатите общини също се опитват да организират такава дейност, но като цяло тази практика е по-скоро изключение.

– Колко са медицинските сестри в България към момента?
– През 1993 г. имахме 55 000 медицински сестри. Към момента те са около 25 000.

– Има ли все още кандидатки в колежите, или предстоят нулеви години?
– Кандидатски все още има. Затова и няма да се наложат нулеви години. Тази година имаше дори до 4 кандидатки за едно студентско място. Със 100 бройки е увеличен и приемът за медицински сестри и акушерки. Добре е, че има кандидатки, но не се радваме.

– Защо?
– Защото тяхната амбиция е да завършат в България, тъй като образованието тук е много добро, и да заминат на работа в чужбина. Затова като съсловна организация искаме да бъдат дадени адекватни заплати на тези специалисти и да им бъдат създадени нормални условия за работа, защото не е приемливо една медицинска сестра с дългогодишен опит и огромни отговорности да получава 700 лева заплата. При това има сестри и с много по-ниски възнаграждения.

Интервю на Силвия НИКОЛОВА, в. Монитор