Начало Новините днес Зам.-кмет на Своге и шофьор разказаха за какви още страхотии са ставали...

Зам.-кмет на Своге и шофьор разказаха за какви още страхотии са ставали в участъка на смъртта до града, преди дни 2 тира…

Заместник-кметът на Своге Георги Петков съобщи, че в общината получават сигнали за състоянието на участъка от републиканския път, където стана тежката катастрофа с автобус, довела до смъртта на 16 души. След получаването на сигналите, те биват препращани към Агенция „Пътна инфраструктура“ и областния управител.

„Не едно, две или три са писмата, които сме пратили за конкретни участъци“, заяви Петков за БНР. Последното изпратено писмо е отпреди десет дни и касае растителността над пътните платна, която създава рискове за движението.

Друг сигнал е бил подаден за рисков участък на изхода на Владо Тричков, където има около 20-метрово пропадане на асфалта и почти ежеседмично стават катастрофи, а участъкът по думите на заместник-кмета стои вече близо година.

Шофьор, който живее в Своге и често минава по злополучния участък, разказва пред „Хоризонт“, че асфалтът там е много гладък и тъй като скоро не е валяло, върху настилката са се натрупали масло и нафта, които при намокряне правят пътя хлъзгав като лед: „Предполагам, че този асфалт не отговаря на шосейните изисквания. Доколкото съм чувал от познати, от колеги – казват, че е парков асфалт. То е гладко като ламарина.“

На това място и при сухо време „бели стават редовно“, разказа още шофьорът. Според него и виражът на пътя „не е както трябва“: „Изхвърля. Той е лек завой, не е остър завой. Тези, които се движат от Своге към София, направо ги изхвърля отгоре. Там най-редовно си кърпят стената – отгоре има една стеничка, бетонена, и се удрят много често. Тирове се завъртат. Наскоро имаше пак случай с два тира. Даже един се беше качил на мантинелата, където е изскочил автобусът“.