Екскметицата Иванчева: Няма да има споразумение с прокуратурата!

Съдът разпореди онколог и психиатър да проверят здравословното й състояние след жалбата й срещу задържането под стража

Екскметицита на столичния район „Младост” Десислава Иванчева не е склонна на споразумение с прокуратурата. Това обяви тя пред журналисти в Специализирания наказателен съд. На Иванчева днес бе назначена медицинска експертиза във връзка с нейно искане за промяна на мярката й за неотклонение. Съдът даде едноседмичен срок за изготвяне на оценка на здравословното й състояние.

Иванчева е обвинена за подкуп заедно с бившата зам.-кметица Биляна Петрова, както и с посредника Петко Дюлгеров – друг екскмет на „Младост”.
Тримата са заплашени от 30 години затвор.
До момента съдействие на прокуратурата оказва единствено Дюлгеров. Десислава Иванчева и Биляна Петрова отричат да са замесени.

Днес Иванчева дори обясни, че бизнесменът Александър Ваклин се договарял за подкуп единствено с Петко Дюлгеров. Това, според нея, станало ясно от материалите по делото.

След въпрос на „Флагман” – не е ли склонна на споразумение с прокуратурата за по-ниска присъда, Десислава Иванчева днес каза: „Не!”
След което обясни, че повечето арестанти скланяли на споразумение заради лошите условия, в които лежат.
Условията били незаконни. 23 часа арестантите стояли на аварийно осветление, което било забранено по наредба.

„И този един час, който си на въпросното открито каре, се нарича по жаргон, ние сме в бетон и в стени пак, и в асфалт и с мрежа, което действително психически, плюс борбата дали ще е 30 минути банята или 15 минути банята, плюс че пускаш жалби непрекъснато, за да си отстояваш правата – всичкото това те смазва действително психически и хората, които са по-лабилни, те сключват споразумение на лежаното, както казах, или примерно за условни присъди само и само да се махнат, тъй като действително се получава абсурд, че после ти губиш две, три, пет години, харчиш пари за адвокати, не можеш да почнеш работа. Просто който се поддаде, се отказва от тези дела. Ние пък… няма да има споразумение, ще сме докрая, ще отстояваме нашите неща и ще ги докажеме рано или късно. Жалко, че ще бъде късно – че истината е една и истината е в наша полза”, каза още Десислава Иванчева.

Адвокатът й Димитър Марковски поиска две медицински експертизи, които да покажат дали здравословното състояние на обвиняемата е съвместимо с условията на ареста. Прокуратурата не се възпротиви.

Адв. Марковски настоя трима лекари да проверят здравето на Десислава Иванчева – онколог, психиатър и съдебен лекар.
Тя има тежко онкологично заболяване – аденом на хипофизната жлеза, т.е. туморно образувание. Била е продължително хоспитализирана, аргументира се адвокатът.

Марковски поиска и психологопсихиатрична експертиза. Той обясни, че психическото здраве на Иванчева се е влошило и тя пиела антидепресанти и други предписани й лекарства.

Адвокатът се оплака, че на 20 август прокуратурата е издала постановление, с което е отказала да се назначи експертиза за здравето на обвиняемата. Днес обаче наблюдаващият прокурор нямаше възражения в съда.

Пред медиите Десислава Иванчева изрази задоволство, че процесът влиза в съдебна фаза, „тъй като вече прокурорът няма да е господар на делото”.
По думите й условията в ареста били такива, че човек бил склонен да си признае и това, което не е извършил.