Камерите на КАТ ще снимат при 3 км/ч превишение

Камерите на КАТ ще започнат да снимат за превишена скорост без никакъв толеранс за шофьорите, пише „Телеграф“. 20 лева глоба ще отнася всеки, който мине с повече от 3 км/ч над ограничението покрай радар. Това предвижда промяна в Закона за движение по пътищата след разделянето му на три части, съобщи за вестника директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. Текстът и десетки други новости за водачите се очаква да бъдат качени за обществено обсъждане до края на следващата седмица.

В момента 200 мобилни, стационарни и триноги камери на Пътна полиция засичат нарушители само, ако се движат поне с над 10 км/ч над ограничението. Причината е, че законът не предвижда глоба за по-ниска скорост, въпреки че е над позволената. „Това ще се промени. Ако ограничението е 50 км/ч, ще снимат след 53 км/ч. Тези 3 км са задължителни, за да сме сигурни, че ще избегнем техническа грешка“, уточниха от КАТ.

Има цял раздел в новия Закон за движение по пътищата за новите водачи. Те ще бъдат задължени да са зад волана с придружител в първите 6 месеца от придобиване на правоспособност. Той трябва да е със стаж зад волана поне 5 години. От 22 до 6 часа сутринта зайците на пътя няма да имат право да возят други пътници, освен придружителя си. Обмисля се и да им се забрани да карат половин година след взимането на книжка коли с висока мощност, а само такива до 75 киловата.

Чужденците да бъдат задължени да плащат веднага санкциите си в районното управление или банка, за да не останат ненаказани след извършено нарушение на пътя у нас, е друго предложение, което се очаква да залегне в Закона за движение по пътищата, уточни шефът на ДАИ Бойко Рановски. Причината е, че в момента едва 5% от шофьорите от други страни си плащат глобите за пътни гафове в България. „Ще им се издава наказателното постановление на място. След това ще им се отнема книжката до плащане на глобата. Тя би могла да се плати във всяко районно управление, където има ПОС терминал, през нощта, или в банка по светло“, разясни Рановски, който е бивш шеф на Пътна полиция. Отделно се предвижда да се въведе срок от половин година, в който у нас може да се кара кола с чужди номера. Ако той бъде преминат, а автомобилът не е пререгистриран с бг табели, санкцията за нарушителя ще е 500 лева.