Разсекретиха 2 телефонни разговора на Елцин и Бил Клинтън още от 1999 г. по адрес на Путин

Сайтът на библиотеката на Бил Клинтън публикува за първи път разшифровки на телефонни разговори на Борис Елцин и американския му колега през 1999 г., от което следва, че първият руски президент лично и казал на Бил Клинтън, че е избрал за свой наследник Владимир Путин, предават осведомителните агенции.

По време на разговор на 8 септември Елцин изразил увереност, че новият лидер на страната ще получи подкрепата на гражданите.

Първият руски президент признама, че му отнело много време, за да обмисли кой може да оглави страната от 2000 г. нататък. Известно време той не можел да намери подходящ кандидат.

“Накрая се натъкнах на него, това е Путин”, казва Елцин на Клинтън.

Както разказва първият руски президент, той изучил биографията на Путин, неговите връзки и интереси, и разбрал, че той е надежден човек, добре запознат с неговата сфера на отговорност.

Елцин посочва някои от положителните качества на Путин: “задълбочен и силен”, а също и “много общителен”.

Елцин споделя и увереността си, че неговият американски колега, сам ще се убеди в това, че новият руски лидер ще бъде “високо квалифициран партньор.”

Елцин споделя и увереността си, че неговият американски колега, сам ще се убеди в това, че новият руски лидер ще бъде “високо квалифициран партньор.”

Във втори разговор, състоял се два месеца по-късно, на 19 ноември, Елцин изразява увереност, че Путин ще стане руски президент.

“Разбира се, че Путин ще е наследник на Елцин Той е демократ и той познава Запада.”, отговаря той на въпрос Клинтън кой ще спечели президентските избори.

По онова време Клинтън вече е имал възможност да разговаря с Путин на срещата на върха на АТИС в Оукланд. Американският лидер споделя, че той го впечатлил като много умен човек. В отговор Елцин отбеляза, че Путин има “вътрешен заряд” и ще направи всичко възможно в рамките на закона, за да спечели президентските избори.

“И той ще спечели, и ще работите заедно”, подчертана Елцин, като обещава, че Путин ще продължи линията на предшественика си за развитието на демокрацията и икономиката, както за разширяване на контактите на Русия.

“Той има енергията и умът да преуспее”, каза първият руски президент за наследника си.

Елцин назначава Путин за изпълняващ длъжността министър-председател на 9 август 1999 г., като го нарича в същия ден свой приемник. На 16 август Държавната Дума одобрява Путин като ръководител на правителството.

На 31 декември Елцин обявява оставката си, след което Путин става изпълняващ длъжността президент. На 26 март той печели изборите още на първия кръг.