Синоптикът Петър Янков разказа какво необичайно време се задава през септември (ПРОГНОЗА ПО ДНИ)

Тази година септември ще бъде по-топъл от обичайното. Валежите ще бъдат около нормите (50-60 л/м2) в западната половина от страната, а в Източна България ще бъдат под нормите, които са около 35 л/м2. Такава е прогнозата на Петър Янков, дежурен синоптик на TВ-MET, специално за “Труд”.

През първите три-четири дни на месеца ще бъде топло, след пладне в низините и равнините дори горещо с максимални температури от 28 до 35 градуса. Ще бъде слънчево. Временни заоблачавания ще има в сутрешните часове над Южното Черноморие, а след пладне над планините на Западна България, но валежи са малко вероятни.

През периода 5-7 септември под влияние на по-хладен и влажен въздух, спускащ се от север, облачността ще се увеличава и най-вече над Западна, Централна и Североизточна България ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици. Температурите ще се понижават и най-високите ще бъдат от 23, 25 в западните райони до 30, 32 в югоизточните. Ще последват два, три слънчеви и топли дни, но към края на десетдневието и в началото на второто ще има ново захлаждане с превалявания.


В периода от 11 до 15 септември постепенно ще се затопли и температурите в южните части на страната ще достигнат 30, 32 градуса. Сутрин обаче вече ще бъде прохладно с минимални стойности в някои от дните от 8 до 13 градуса. Условия за краткотрайни превалявания и захлаждане ще има от 17 до 19 септември, с по-интензивни валежи в Южна България.

В началото на третата десетдневка времето ще бъде топло и слънчево. Впоследствие ще бъде променливо с най-голяма вероятност за валежи през периода 25-28 септември, когато и температурите ще се понижат по-чувствително и есента ще напомни за себе си. През септември денят чувствително намалява и в края на месеца нощта има превес – 12 часа и 10 минути, а денят е дълъг 11 часа и 50 минути.

Народна метеорология Дъжд на Кръстовден, плодовита година
Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За септември народната метеорология гласи: Сух септември – мокър октомври. Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстовден (14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Геопрогноза
Без условия за магнитни бури

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще се задържи ниска. Земното магнитно поле ще бъде с ниски до средни нива, без условия за магнитни бури на ширините на Балканите. Временно усилване на геомагнитна активност се очаква от 11 до 15 септември, когато ще има смущения в земното магнитно поле. Най-често през този месец преобладава антициклоничният тип време – предимно слънчево и топло. Температурите са с около 4,5 градуса по ниски от тези през август, и най-често максималните температури са между 23 и 28 градуса. Въпреки по-късия ден слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно. При пренос на въздушни маси от юг в равнинната част на страната са измервани доста високи температури – между 36 и 41 градуса.