85-годишна баба защити полицая, ругал момчета: Тормозят ме, мога да скоча и през прозореца

85-годишна баба защити полицая, наругал момчета от младежкия отбор на ФК „Етър“-Велико Търново. Пред камерата на бТВ тя сподели, че е подложена на постоянен тормоз и предупреди, че заради това може дори да скочи през прозореца на апартамента си.

Клип с полицейска агресия срещу футболисти от младежкия футболен отбор предизвика дискусия в мрежата. От полицията съобщиха, че предстои проверка за действията на полицая.

Момчетата, които са вдигали шум, ще бъдат наказани с общественополезен труд.

Младежите, над които полицаят излива гнева си са десетокласници от спортното училище във Велико Търново. Треньорът им не пожела да коментира колко и кои момчета са били в жилището по време на полицейската проверка.
„Последен разбрах за самата история, как са се случили нещата. Така че не мога да кажа в детайли нищо”, посочи треньорът Марин Стефанов.

В раните часове на  20 август, полицаи се отзовават на сигнал за силен шум и музика, качват се на третия етаж на жилищен блок, който е на 50 метра от полицията.

В същата сграда, под апартамента на младежите, живее 85-годишната Величка Василева. Тя разказва, че е търсила помощ от футболния клуб и от общината заради силния шум, който  младежите вдигали всяка вечер.

„Хлопат, тропат, аз започвам да им чукам, вземам таблетка за сън, за да ме събудят значи това е много нещо. Знаят, че съм самичка тук и нарочно ме тормозят. Колко пъти съм ги предупреждавала, синът е идвал и той ги предупреждава, и те мълчат“, споделя възрастната жена.

На 24 август е изпратила жалба до кмета и очаква решение, защото твърди,че е подложена на постоянен тормоз. „От кмета искаме да види какъв е случаят и да се вземат мерки, да имаме тишина в този блок. Цялата треперя и ако не дойде сина ми, мога да скоча и през прозореца“, заяви Величка.
Жената оправдава напълно поведението на униформените в клипа и го обяснява с това, че им е омръзнало да се занимават с момчетата. Според треньора на младите футболисти те ще бъдат наказани от клуба с обществено полезен труд и по-тежки тренировки. Все още не е ясно дали служителят на полицията ще бъде санкциониран за поведението си.

Преподавателят по национална и международна сигурност проф. Николай Радулов пък каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че изискванията да станеш полицай са сериозно занижени, а подготовката на униформени в школите на МВР се е влошила. Това според него са причините за вулгарното поведение на служител на реда.

„Не е нормално подобно поведение на полицай, има стандарти които трябва да се спазват. Лошото е,че през последните 10 години, от една страна МВР падна много ниско с рейтинга сред хората, а от друга намаляват изискванията за патрулни полицаи – за да запълнят щатните бройки, назначават хора, които преди 10-20 години никога нямаше да имат достъп до униформа и оръжие“, коментира професорът.

Той допълни, че лошата начална подготовка също оказва влияние за поведението на униформените. Радулов припомни, че преди години МВР е имала 4 школи, в които е обучавала служителите си, а на всеки 5 години е опреснявала знанията им.

Психологът Христо Монов пък заяви, че не бива всички полицаи да бъдат слагани под общ знаменател, защото има и много добри примери, когато служителите на реда помагат на гражданите. Според него обаче непристойното поведение е проекция на случващото се в държавата.

„Проекции на разруха, развала и унищожаване на всичко ценностно – футболистите са чалга звезди, полицаите са селски биачи, а политиците ни са последно качество в Европа”, коментира Монов и допълни, че поведението на младежите показва, че те нямат уважение не само към служителите на реда, но и към всички останали.