Мисис Мейзер пресмята: 2 години в ареста = 200 бона обезщетение

Адвокатът й е убеден, че на последна инстанция присъдата й ще е условна

Солено на данъкоплатците и хазната ще излязат 22-та месеца, които Анита Мейзер изкара в сливенския арест без произнесена присъда.

В интервю за „България Днес“ адвокатът й Петър Чалъмов се закани да съди наред в Страсбург и в България – по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Исковете може да се окажат колосални – за над 200 хиляди лева.

Миналата седмица стана ясно, че присъдата на Анита Мейзер за убийството на съпруга й Николай Димов е намалена от 4 години и половина на 3 години затвор.

В нощта на 14 срещу 15 август 2016 година подсъдимата връзва мъжа си със свински опашки и така го удушава. Апелативният съд приема, че убийството е извършено без умисъл, а доказателствата за даване на подкуп на полицай са недостатъчни.

„Тези 22 месеца в Сливенския се приспадат от това наказание. Ако то остане в сила на ВКС, което сериозно ме съмнява, тя трябва да влезе отново да доизлежи 12 месеца и половина“, коментира присъдата адвокат Чалъмов.

Той е убеден, че в София Анита ще извоюва условна присъда. Както и че Сливенският затвор е вече затворена страница от романа на Анита.

„Условната ще бъде минималното ни искане. Ние ще настояваме за пълното отпадане на подкупа, който е тежко умишлено престъпление по закон и се наказва с до 10 години затвор. Той се основава на думите на полицай Радев. Но ако те се приемат за истина, трябва да има 5 обвинения за подкуп – за две петдесетолевки, за доларова банкнота, за предложения за подкуп от 10, 20 и 30 хиляди лева. Пари няма приложени в делото, което сваля и петте обвинения“, анализира юрисът.

По думите му присъдата на Мейзер е прецедент за последните 20 години назад. Както и мярката й за неотклонение – арест, който продължи година и 10 месеца.

„Само задържаните за убийството на Андрей Луканов украинци, които впоследствие са оправдани и осъдиха България за над 300 хиляди лева всеки, са държани по този начин. И там говорим за умишлено убийство“, дава пример Чалъмов.

Смекчаващо вината обстоятелство за Анита се оказва съдействието на полицията. Тя участва в два следствени експеримента, завежда полицаите до контейнера, където е изхвърлила свинските опашки, и по маршрута, по който се е движела в състояние на обърканост след инцидента.

„Жертвата Николай Димов настоява за този експеримент, той казва: „Стегни ги повече, снимай ме“. Така че престоят на Анита в Сливенския затвор е неоправдан, особено ако се постанови условна присъда. А такава е твърде вероятно да бъде произнесена“, обяснява адвокатът.

„Сега се чувства една идея по-добре. Вижда, че нещо се случва. За нея сякаш половината истина е излязла наяве. Любознателна е, жизнена и креативна. Свикнала е денят й да не протича напразно. Вулкан от енергия. Бори се с най-дребната несправедливост. Това за нея е някаква позитивна, добра новина“, коментира клиентката си адвокат Петър Чалъмов.