Политолог обясни какви са тънките сметки на Симеонов, който извивал ръцете на Борисов

Политическия сезон вече започна и то с фалстарт в кабинета Борисов – 3. Обвързвам го с трите оставки, които бяха провокирани от голямата трагедия в Своге.

Това каза за предаването „Преди всички“ политологът Петър Чолаков, който направи прогнози за предстоящите днес политически събития.

„Валери Симеонов от една страна стои във изпълнителтелната власт. От друга страна, тази декларация, която чухме остана на НФСБ е изпълнена с остри критики. За първи път е обвинен министър-председателя в доста едноличен стил на управление. Искам да попитам господин Симеонов кога е разбрал, че това е стила на управление на господин Борисов.

Симеонов насочва светлината на прожекторите към себе, защото в момента трите партии от „Обединените патриоти“ са на ръба. Ако има нови – а за мен ще има – предсрочни парламентарни избори, не е сигурно дали ще минат 4-процентната бариера трите формации, взети заедно, а имаме сигнали, включително от самия господин Валери Симеонов, че най-вероятно няма да се явява на избори заедно с поне един от партньорите си“.

Симеонов се опитва да повиши доверието към себе си, а вероятно и „да извива ръцете на министър-председателя“, коментира Чолаков, според когото е възможно посочен от НФСБ човек да получи министерски пост.

„За мен, ако има някакви искам и от страна на Симеонов, стига да не са прекалено нереалистични, те ще бъдат удовлетворени“

Политологът изтъкна, че макар изпълнителната власт да има пряка отговорност към трагедията в Своге, „има оставки на трима министри, но същевременно никакво реално разкаяние – всички говорят за това колко били добри тези тримата министри, какви били добри професионалисти. Търсят се някакви варианти тези министри всъщност да бъдат спасени или поне няколко от тях“.

Според експерта е „много възможно“ да се стигне до вариант с поискани, приети, но непотвърдени оставки, тъй като „при ГЕРБ всичко е предпоследно“.

Трагедията в Своге, според него, е показала „неспособността на институциите да адресират въпросите, които има по отношение на този път, който има много сигнали“.

Бойко Борисов е архитект на правителството и трябва лично да понесе отговорност, при положение че се правят смени на трима министри и заявява, че има претенции и към други, допълни Петър Чолаков, който е категоричен, че „вероятно ще видим пак“ сценария с нови предсрочни избори.