Убиецът на 7-годишната Дамла призна всичко, опечалените роднини искат над 1 милион лева кръвнина

25-годишният Мехмед Хасан, обвинен за изключително жестокото убийство на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград, се изправи пред Окръжния съд в Кърджали тази сутрин, съобщава Канал 3.

Младият мъж бе доведен под засилена охрана в съдебната зала. Той остана безмълвен, но напрегнато гледаше часовника си, съобщиха местните медии.

Пред магистратите Мехмед Хасан поиска съкратено съдебно следствие, като призна всички доказателства, събрани по случая в досъдебното производство. В хода на делото няма да бъдат разпитани свидетели и вещи лица.

Съдът конституира като частни обвинители майката и бащата на убитото дете. Те предявиха и претенции към обвиняемия за нанесени неимуществени щети. По 500 000 лева поискаха майката и бащата. 300 хиляди поиска бабата на Дамла.

Тялото на първокласничката бе намерено на 17 декември м.г. около 7.30 ч. в семейното жилище в Момчилград от майка й Садет, която се връщала от нощна смяна във фабрика край Кърджали. Дамла е била сама в апартамента, тъй като баща й работи в Белгия, брат й в Истанбул, а бабата била заминала в Турция при болни близки. Момиченцето бе удушено, а главичката му – обвита с тиксо.

Няколко дни по-късно за убийството бе задържан 25-годишния братовчед на Дамла – Мехмед Хасан, а гневни момчилградчани поискаха да го линчуват.

Младият мъж ще отговаря пред магистратите за това, че е влязъл в чуждо жилище нощем и за умишлено убийство, извършено по изключително жесток и мъчителен за жертвата начин. Обвиненията се основават на събраните при разследването доказателства – разпити на свидетели, обяснения на обвиняемия, извършени съдебно-медицински експертизи и експертизи на приобщените веществени доказателства, уточняват от държавното обвинение.

По време на цялото разследване Мехмед Хасан бе с мярка за неотклонение „задържане под стража“, която не е променяна.

Ако той бъде признат за виновен, предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.