Цветът на урината говори за здравето ви: розов цвят-инфекция, рак, кафяв цвят-проблеми с бъбреците, оранжев …

Съвсем нормално приемаме уринирането като част от работата на организма ни и почти никога не се вслушваме в „гласа” на тази телесна течност. Истината е, че урината може да ни каже доста важни неща за здравето .

Промяна в честотата и количеството

Честотата е едно от важните неща, за които трябва да следите при уриниране.

Няма нужда да изпадате в паника, ако в един ден ходите повече пъти до тоалетната от друг.

Но ако промяната в честотата на уринирането се проточи във времето, не е лошо да потърсите доктор. Може да сте се сдобили с възпаление или инфекция на уринарния тракт, да имате свръхактивен пикочен мехур, диабет или да сте бременни. Ако пикаете по-често, но в по-малки количества, не е изключено да е сигнал за дехидратация. Освен това може да е причина за инфекция на уринарния тракт или да е следствие от прием на лекарства.

Миризма

Ако усетите засилена миризма на амоняк , докато уринирате, това може да е сигнал за дехидратация. Ако усетите миризма на мухъл, това може да е индикация, че имате проблеми с черния дроб или с метаболизма. Сладкият мирис на урината дава сигнал за диабет.

Плътност

Ако урината ви е мътна, може да означава, че имате камъни в бъбреците. Ако пък е пенеста, може да се преведе като натрупване на протеини, което със сигурност представлява потенциален проблем с бъбреците.

Промяна в цвета на урината

Оранжев цвят на урината : това може да се дължи на консумацията на оранжеви храни, които са богати на каротин. Също така на приема на антибиотици, химиотерапия, хапчета за разреждане на кръвта.

Кафяв цвят на урината : ако урината ви е тъмнокафява, като черен чай, може да означава, че имате проблеми с бъбреците и с черния дроб. Светлокафявата урина може да се дължи на консумацията на ревен или леща. Разхлабителни медикаменти, лекарства против мускулна треска, таблетки против малария и някои антибиотици.

Синьо-зелен цвят на урината : ако видите такъв цвят урина, смело може да обвините аспержите. Виновници може да бъдат лекарства против гадене, киселини и някои мултивитамини.

Червен/розов цвят на урината : урина с такъв цвят може да сигнализира за инфекция, рак, камъни в бъбреците или пикочния мехур или заболявания на черния дроб, отравяне с живак или олово. Но причината може да е в анестетици, слабителни или антидепресанти. Не е изключено да се наблюдава такъв цвят на урината след прием на горски плодове или на цвекло.