Експерт по пътна безопасност с още шокиращи разкрития за шосето край Своге и полевия тест за скоростта на автобуса – ковчег! 

Според всички налични данни пътят, на който се случи тежката катастрофа край Своге, е бил проблемен. Това заяви за БНР бившият депутат Настимир Ананиев, който в момента е експерт в Института за пътна безопасност.

„Там беше направен един експеримент, свързан с друг автобус, който трябваше да влезе в този завой на този път с 53 километра в час. Това е невъзможно. Другото нещо, което аз вчера видях с очите си, това е един направен констативен протокол от МВР – конкретно за тази отсечка има проблем с пътя, със слоя, който се износва. Незабавно трябва да се предприемат действия и протоколът е пратен до Областно управление на АПИ. Не знам каква е била реакцията, тъй като това писмо е пратено юни месец 2017 година, това са 14 месеца преди тази катастрофа“.

По-късно днес институтът ще представи резултатите от независимото си разследване на автобусната катастрофа, при която загинаха 17 души. По думите на Ананиев полеви тест поставя под въпрос официалните данни, че шофьорът на автобуса се е движил с превишена скорост.

Депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Александър Ненков предложиха да се направят промени в Закона за движение по пътищата, според които да се въведат задължителните колан, както и видеорегистраторите в различни превозни средства, министърът на транспорта с наредба да определя изискванията за видеорегистраторите, да има наказание, както за водачите, които карат подобно превозно средство, ако то не е оборудвано с колан, така и за онези, които допускат подобно придвижване.

Изискването за задължителни колани обаче не се прилага при изпълнение на специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 километра, когато маршрутът не включва движение по републиканската пътна мрежа. Идеята е да не бъде засегнат градският транспорт, обясни Ананиев. Според него обаче е спорно дали трябва или не трябва да има колани в градския транспорт.

„Въпросът е, че там има правостоящи хора и те няма как да сложат колани“, каза той. Според него обаче тези поправки в закона са закъснели. Той даде за пример катастрофата при Вакарел, след която се заговори за въвеждането на задължителни колани, но така и такава поправка не беше въведена.

„Случи се много по-тежък инцидент в Своге и сега вече се разбързахме да направим тази поправка. За мен лично, ако е имало колани, със сигурност нямаше да има толкова много жертви“.