Кметът на Царево шокира Хекимян с вонящ проект до плажа Силистар

План за вилно селище до Силистар няма, но вече 10 години хората се бият там, за да стигнат до плажа. Това каза пред камерата на бТВ кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

След като водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян го пита дали ще има вилно селище от 22 дка близо до Силистар, градоначалникът отговори, че не може да каже това.

„Две са причините за решението на Общинския съвет. Едната е да се предотвратят евентуални дела към държавата и към общината и другата е да се реши един 10-годишен проблем, свързан с един път, защото хората се бият на него, за да стигнат до плажа. Достъпът е затруднен“, обясни инж. Лапчев.

„Дали ще има строителство, не мога да кажа. Това зависи от институциите. Собственикът е онзи, който трябва да има съгласуване с РИОСВ – Бургас, с поземлените комисии и когато предостави документите, може процедурата да бъде завършена. Общината само дава старт, за да осигури достъп до плажа“, добави той.

„Опитахме с областния управител да прокараме трасе през държавния горски фонд, за да може да заобиколим имота, но РИОСВ и Природен парк „Странджа“ ни отказаха. В реката няма как да преминават колите и затова единственият вариант за достъп до плажа е свързан с частния имот“, уточни Лапчев.

„Спокойно си поговорихме с премиера. Казахме си, че недостатъчно добре е обяснен казусът на обществото“, добави той.

„В Синеморец имаше подобен казус. Твърдеше се, че има природен парк, че се застроява плаж, а накрая се оказа, че той е на 2 км. Имаме решение на Върховния съд, с което е осъдена държавата и общината“, подчерта кметът.

„План за застрояване на тези 22 дка с двуетажни вили няма. Има внесено искане за стартиране на процедура по подробен устройствен план“, добави той.

„Това е урбанизирана територия. Целта ни е да разрешим този 10-годишен проблем. Концесионерът дойде и каза „моля те, нека разрешим този проблем“. Реалността се изкривява, затова няма да работим по този казус. Искахме от собственика безвъзмездно да предостави на общината или на държавата този участък, за да може хората да преминават“, заяви Лапчев.

„Това, което най-много ме притеснява, е че на няколко пъти собственикът е подканян да направи там свинарник. Моля се това да не се случи, защото тогава ще стоим в едно студио и ще обясняваме защо хората са принудени да минават през кочина“, каза още Георги Лапчев.