7 доказани полезни свойства на кафето, за които всеки трябва да знае

Много от нас знаят от първа ръка каква е зависимостта ни от кафето. Чаша горещо кафе сутрин вече е ритуал. Лекарите по цял свят не престават да предупреждават феновете на тази напитка за вредните й ефекти върху тялото. Но дали дяволът е толкова ужасен, както го описват? Нека да разберем.

Оказва се, че на известния композитор, Бетовен също бил запален по кафето,  всеки ден той сварявал точно 60 зърна, което се равнява на 50 чаши от тази напитка на ден, и е живял до ’83.

Ще ви докажем, че кафето не само не уврежда здравето, но също така му помага да се справи с много трудности.

 

7 доказани факти за кафето

Увеличава мозъчната активност

ползи от кафето

Знаехте, че благодарение на кафето човекът става по-внимателен и концентриран. Но това не е всичко … Оказва се, че кафе със захар може да увеличи мозъчните зони, необходими за изпълнение на задачите, и всичко това благодарение на комбинацията от кофеин и глюкоза.

Увеличава кръвното налягане

ползи от кафето

Ако страдате от ниско кръвно налягане , чаша кафе е отлично лекарство. Но хипертониците, които има тахикардия и ускорен пулс, е по-добре да се въздържате от кафе. Хипертониците може безопасно да пият кафе без да се тревожат за увеличаване на налягането, защото системното използване на успокояваща напитка прави тялото резистентно към нея.

Укрепва имунната система

ползи от кафето

Учените са доказали, че колкото повече чаши натурално прясно смляно кафе пиете през деня, толкова по-малко рискувате да умрете преждевременно. Най-разумно количество кафе на ден – 3 чаши. Факт е, че тази напитка укрепва имунитета, черния дроб, сърдечно-съдовата система и подобрява работата на стомашно-чревния тракт.

Спестява главоболие

ползи от кафето

Ако имате главоболие или мигрена, пийте кафе. Разбира се, то не може да замени болкоуспокояващите , защото те съдържат всички необходими вещества за борба с различни видове болка. Но кофеинът се добавя специално към такива лекарства, тъй като увеличава ефективността на лекарството с 40%.

Предпазва от стрес и депресия

ползи от кафето

Когато пиете кафе, тялото произвежда допамин и серотонин, които са отговорни за доброто настроение. Кофеинът, съдържащ се само в кафето, стимулира централната нервна система и това ви предпазва от депресия.

Подобрява паметта

ползи от кафето

Става въпрос за краткосрочната памет, но също така е добре, защото първоначално информацията се забавя в краткосрочната памет и след това се вписва в дългосрочната памет.

Помага да отслабнете

ползи от кафето

Кофеинът увеличава хормоналното съдържание на лептина в организма и това води до загуба на тегло. Доказано е, че консуматорите на кафе натрупват тегло много по-трудно от тези, които не пият тази напитка, а тренировките във фитнес залата стават по-ефективни

Ако обичате кафе, не се лишавате от това удоволствие! Но не забравяйте, че единствената напитка е полезна от цели зърна, в разтворими има много малко кофеин и много химически добавки, както и всяко кафе трябва непременно да се пие с вода . Бъдете здрави и споделете тази когнитивна статия с приятелите си!