Извънредно: Пресечен е опит за държавен преврат в балканска страна, членка на ЕС и НАТО (СНИМКИ) 

Словенската полиция е арестувала двама души, заподозрени в подготовка за насилствено сваляне на настоящите управници в страната. Задържането им се е осъществило в град Марибор. Това съобщиха местните медии.

Сред предполагаемите превратаджии е бившият кандидат за президент Андрей Шишко, ръководител на ултрадясната организация „Щирска Гвардия“.

Името на другия арестуван не се съобщава. Полицията подозира задържаните в това, че са наели въоръжени професионалисти за сваляне на правителството.

По-рано представители на организацията „Щирка Гвардия“ написаха в социалните мрежи „Гореща есен“. Точно това привлече вниманието на полицията.

Ултрадесните заплашиха да превърнат словения във Венецуела.

От своя страна Андрей Шишко твърдеше, че неговата организация не извършва нищо незаконно.

Шишко и хората му са организирали през социалните мрежи тайна среща на 1 септември, която е трябвало да се проведе в гора в района на Апач.
Именно след това е трябвало да тръгне и самият преврат. Националистите са имали и оръжие, което е открито по време на обиските.
Самите участници в преврата са били инструктирани как да бъдат облечени и какво да носят със себе си.

До този момент полицията има определен списък с имена на хора, заявили участие в срещата. „Досега сред тях не сме открили да има активни полицаи или представители на армията“, заявиха разследващите, цитирани от световните медии.