Мощното земетресение погреба живи хора, срина планини, нагърчи шосета и потопи Япония в мрак (СНИМКИ/ВИДЕО) 

Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер е било регистрирано на 112 км югоизточно от японския град Сапоро на остров Хокайдо.

Уточнява се обаче, че при мощното земетресение има рухнали сгради и стени от сгради.

Земетресението е ударило в 3:08 часа през нощта местно време (21:08 ч. българско).

Обществената японска телевизия NHK показа рухнала тухлена стена и счупено стъкло в една къща, като цитира местната полиция, че на места има прекъсвания на електрозахранването, а някои хора са хванати в капан в рухнали сгради.

Най-малко двама души загинаха, а повече от 100 бяха ранени на северния японски остров Хокайдо в резултат на мощно земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер, регистрирано тази нощ. Това съобщи телевизионният канал Ен Ейч Кей.

Според японската държавна телевизия и радио NHK броят на загиналите в силното земетресение от 6.6 по скалата на Рихтер, разлюляло северния японски остров Хокайдо рано в четвъртък, е достигнал осем души. Уточнява се, че шест от загиналите са били от селото Атсума, където огромно свлачище, причинено от земетресението, е ударило домовете.

Около 3 милиона домове останаха без светлина. Според енергийните компании няма светлина и в 15 болници на територията на острова и в сградата на летище „Син-Титосе“, което е главното въздушно пристанище на Хокайдо.

Под егидата на кабинета на японския премиер Шиндзо Абе бе създаден кризисен щаб, който събира оперативна информация и оценява щетите, причинена от катаклизма. Около 25 000 войници на Японските сили за самоотбрана са изпратени да помогнат за преодоляване на последиците от земетресението. Движението на влаковете на територията на северния японски остров е напълно преустановено, съобщи агенцията Киодо. Отменено е и движението на метрото в административния център – град Сапоро.

Една от основните японски авиокомпании „All Nippon Airways“ заради земетресението реши да отмени всички полети на главното летище на острова. До момента са анулирани повече от 200 полета. В сградата на терминала му в момента няма електричество, но пистата и друга инфраструктура не са пострадали в резултат на трусовете.

Най-малко 22 повторни труса са настъпили през нощта на северния японски остров. Това съобщи Националната метеорологична служба на Япония.

Магнутидът на най-силният от тях е 5,4 по Рихтер. Междувременно сеизмолозите предупреждават за поддържане на сеизмична дейност в тази област и за риска от силни земетресения през седмицата. Губернаторът на японската префектура Хокайдо Харуми Такахаши отмени посещението си в Русия, запланувано за 6-8 септември поради земетресението, съобщи агенция Киодо