Извънредно! Прокуратурата с нови разкрития за аферата в Карнобат

На този етап от разследването са обвинени 8 лица, за участие в Организирана престъпна група, за данъчни престъпления, пране на пари. Това стана ясно  на извънреден брифинг на апелативната прокуратура в Бургас по повод аферата с Винпром Карнобат. 

В пресконференцията участват административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров, заместник апелативният прокурор и говорител при Апелативна прокуратура Бургас Йовита Григорова, административният ръководител на Окръжна прокуратура Бургас Георги Чинев и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР – Бургас.

На 5 от обвиняемите са им предявени обвиненията, едно лице е обявено за международно издирване с европейска заповед за арест, две са за общодържавно издирване.

„Разследването е по няколко направления, изключително мащабно. През месец юли 2018 г. е започнало разследването по информация за съществуваща фабрика за производство на цигари. На място открихме цех с машини и помещения за работници. Машините към момента на операцията не работеха и работници там нямаше“, каза още прокурор Даниела Начева и посочи, че са открити цигари на стойност 3 млн. лв.

„ Установихме, че лицата по един или друг начин са свързани с търговски дружества – в качеството си на управители или служители, – на една верига от свързани фирми, която е контролирана от едно от лицата. След цялостен анализ стигнахме до данни, че освен всичко друго се извършват и данъчни престъпления“, каза още Начева и допълни, че става въпрос за общо 20 дружества, които осъществяват легална дейност и са свързани помежду си, извършвайки данъчни престъпления.

Извършени са данъчни престъпления за 1 600 000 лв., това не са касае за укриване на данъци. „Той не е скрил 1 милион от държавата, а е извършил данъчни престъпления и е взел 1 милион от държавата“, обясниха на прост език от прокуратурата.

Схемата е изяснена, предстои събиране на доказателства, Г-н Миню Стайков е обвиняем като участник в тази престъпна група, синът му също, престои да стане ясно, кой е ръководил“, уточниха от прокуратурата.

Намерените оръжия са с разрешително, но не са съхранявани по правилния начин.