Разследващи показаха врътките и измамната схема, по които са действали 20 фирми в Карнобат

Общо 20 са дружества, осъществяващи легална дейност и свързани помежду си, които участват в данъчни престъпления по случая „Карнобат“. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева по време на брифинг във връзка със случая „Карнобат“.

„Разследването е по няколко направления, изключително мащабно. През месец юли 2018 г. е започнало разследването по информация за съществуваща фабрика за производство на цигари. На място открихме цех с машини и помещения за работници. Машините към момента на операцията не работеха и работници там нямаше“, каза още прокурор Начева и посочи, че са открити цигари на стойност 3 млн. лв.

става въпрос за общо 20 дружества, които осъществяват легална дейност и са свързани помежду си. „Освен данъчните престъпления, проследихме дейността на дружествата и след изземвания във „Винпром Карнобат“ сме сезирали Агенция „Митници“, която в момента извършва инвентаризация на всички складови помещения. Установили сме и парични потоци с неустановен произход – т.е. дружествата и лицето, което ги контролира, паралелно с това извършва и нелегалната дейност. Като тези пари се влагат в легалната икономика чрез различни връзки между фирмите. 1,6 млн. лв. са спестяваните данъци на бюджета от две фирми“, обясни тя.

Обвиненията, които на този етап са повдигнати са за укриване на данъци периода 2009-2010, групата е с период на дейност 2000-2018, заяви наблюдаващият разследването по случая „Карнобат“ прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

По думите му 10 лица от чуждестранен произход са работили във фабриката. „Изследваме данни във връзка с извършени акцизни престъпления по направление спиртни напитки в друга фабрика. Това е друго направление“, поясни Кънев.

Всяко звено е имало отделен ръководител и нямали връзка помежду си. Цигарите са били предназначени за България и други страни в ЕС. Става въпрос за чуждестранни марки. Назначени са експертизи, за да се установи конкретният вид тютюн, който се ползва. Не е сигурно дали цигарите не са доста по-вредни от стандартните“ посочи още той.

Искаме задържане под стража на три заловените лица, сред които и Миню Стайков по случая „Карнобат“, другите две се издирват. Възложили сме 40 данъчни ревизии на различни дружества, които ще ни дадат пълна картина на извършените престъпления. 38 адреса бяха претърсени, интересното е, че са открити печати на кухи фирми и дори на една банка, която оперира на територията на страната. Той беше намерен в къщата на счетоводителя на една от фирмите. Забележете, че този човек е със средно образование и сам е заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство“, обясни Кънев. Той уточни, че Миню Стайков и синът му са задържани, но в момента се изяснява кой точно е ръководителят на организираната престъпна група. По думите му съпругата на Миню Стайков не е сред обвиняемите лица. „Целта е да стигнем до ръководители, да внесем обвинителен акт, а съдът ще каже кой е виновен“, обясни Кънев.

„На този етап ще искаме задържане под стража на три задържани лица, сред които и Миню Стайков. Другите две лица още се издирват и ще бъдат задържани за 82 часа“, каза още прокурорът.