Как може да не съм знаел досега?! Вижте значението на символ №23! Ако го видиш и на твоя етикет значи

Може би няма човек, който не е съсипвал дадена дреха или чанта, изпирайки я в пералнята. За последиците вероятно е имало предупреждение или поне указания на етикета относно правилната програма или градуси на водата, на които трябва да се пере е пералня.

Ние обаче не сме разбрали какво означава конкретния символ и сме пуснали дрехата на неподходяща температура или с неподходящ препарат.

Ако няколко пъти сте се лишавали от любим тоалет заради подобна грешка, може би вече перете на ръка всяка по-фина тъкан. От друга страна прането на ръка, както и препаратите, които се използват, се отразява негативно върху кожата на ръцете ни. Затова, за да не се получават подобни обърквания, вижте значението на следните символи по етикетите.

1.Ръчно пране.
2.Не се пере.
3.Пране на ръка с максимална температура 30 ºC, не се търка не се усуква.
4.Ръчно пране или в перална машина при температура не по-висока от определената.
5.Ръчно пране или в перална машина. Стриктно спазвайте тази температура. Не подлагайте тъканта на тежка механична обработка. При възможност нагласете центрофугата на бавен режим.
6.Много деликатно изпиране с обилно количество вода, минимална механична обработка при ниски обороти.
7.Позволено е обработване с белина, съдържаща хлор. Използвайте само студена вода и накисвайте след пълно разтваряне на праха.
8.Не използвайте препарати, съдържащи белина (хлор).
9.Подходящо за гладене с ютия.
10.Глади се при максимална температура на ютията 110 ºC. Това правило важи за синтетични влакна. Глади се през кърпа и без пара.
11.Глади се при максимална температура на ютията 150 ºC. Прилага се за вълна и смесени влакна с полиестер и вискоза. Глади се през влажна кърпа.
12.Глади се при максимална температура на ютията 200 ºC. Прилага се за лен и памук.
13.Само химическо чистене.
14.Химическо чистене с всеки разтворител.
15.Почиства се с въглеводородите, съдържащи хлор и етиленови съединения.
16.Почиства се с въглеводороди и метанови съединения.
17.Почиства се с етиленови въглеводороди и хлор с ограничено добавяне на вода. Механичните действия и температурата на сушене се контролират.
18.Почиства се с въглеводород и метанови съединения с ограничено добавяне на вода. .Механичните действия и температурата на сушене се контролират.

19 Позволява се центрофугиране.
20Не се позволява центрофугиране.
21.Суши се на умерена температура.
22.Може да се суши на високи температури.
23След изстискване се суши в отвесно положение.
24Суши се, без да се изстисква преди това.
25Суши се върху равна повърхност.