Ето къде са тайните бърлоги на бежанците край София

Трафикантите крият бежанците в две села край София. Това са Владо Тричков и Иваняне. От около месец каналджиите буквално са окупирали необитаеми вили и постройки в селата и укриват мигрантите там докато тръгнат към Западна Европа. Това разкриха пред „Телеграф“ от МВР.

„Бежанците престояват във вилите по 24 часа. Държат ги заключени докато дойдат бусове, които да ги превозят до границата със Сърбия“, споделиха разследващи. По думите им, вече плащания на ръка между мигранти и каналджии не се правят. Всичко минавало през системата Хавала.

Най-голям брой на групи бежанци откриваме в районите на вилните зони във Владо Тричков. Причината е, че повече от половината имоти там са необитаеми или с неясна собственост. Това ги прави добри скривалища“, разказват криминалисти. По думите им, от известно време се натъкват и на мигранти в районите на Ихтиман и Вакарел, както и край село Световрачене, където преди седмици беше сгащена поредната група афганистанци и сирийци.

Максималното време, което бежанците стоят по вилите, е две денонощия, но това се правело в извънредни ситуации, ако транспортът към българо-сръбската граница закъснее или ги хване полицията.

„Трасетата, по които се прекарват бежанците в момента, са нацепени на няколко части. Трафикантите въведоха т.нар. точки на прекачаване, за да не се пътува рисковано по магистрали и основни пътища. Правят се обиколки по второстепенни маршрути през села и паланки. Точно при подобна операция беше хванат и полицаят от Охранителна полиция в София Владимир Стоянов“, разказаха агенти на ДАНС.

Най-големият хит при превоза на бежанците в момента е с микробуси с чужди или временни номера, обясниха агенти. По думите им, машините били вехти, повечето с десен волан и пред разпад. Причините са няколко, но основната е, че тези возила били на половин цена и не се водели официално на никой собственик.