Спецсъдът върна в ареста Вълчо Арабаджиев

Апелативният спецсъд върна в ареста Вълчо Арабаджиев – син на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Съдът измени мярката му в “задържане под стража”.

Ромелия Кирилова и Елена Караянева също са с най-тежката мярка за неотклонение. Родителите му все още се издирват с бюлетина на европол. Маринела и Ветко Арабаджиеви ще се върнат в България до дни, твърди адвокатът им.

21-годишният син на Ветко и Маринела Арабаджиеви беше задържан при акция в хотел „Маринела“, заедно с две счетоводителки и обвинен в пране на пари. Ромелия Кирилова и Елена Караянева пък получиха обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни измами. Съдът реши и двете жени да бъдат пратени в ареста, докато трае разследването срещу групата.

Преди дни тримата бяха пуснати под парична гаранция от по 20 000 лв. от съдия Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд. Според магистратите не е изяснено, че Вълчо Арабаджиев е бил наясно, че откритите при него в каса 2,5 млн. евро са придобити от родителите му чрез евентуална престъпна дейност. Прокуратурата заяви, че ще протестира мярката, тъй като настоява за постоянен арест. Адвокатът на Арабаджиев също обжалва решението, тъй като иска по-лека мярка за неотклонение.

Вълчо е прекарал последните 8 години в чужбина, като през последните 5 години учи право в Лондон, каза адвокатът Илиян Василев. Той обясни, че на името на Вълчо Арабаджиев е имало внесени около 2 млн. евро, но семейството е преминало през множество данъчни проверки и нарушения не са били констатирани.

„Родители, които имат 200 лв, ще дадат на детето си толкова, тези, които имат 20 хиляди – 20 000, тези имат 25 милиона. Това е личното имущество на семейство Арабаджиеви и част от тях са внесли в банкова касета“, отбеляза адвокат Василев, който бил нает от родителите да защитава сина им в съда. Лично Маринела Арабаджиева му се обадила с предложение да помогна на детето й.