Йовита Григорова: „Ало“ измамникът, който заплаши старец, че ще му отреже пръста, призна за 8 престъпления

Изплашеният човек е оставил парите и накитите близо до дома си, каза говорителят на Апелативната прокуратура – Бургас

„Ало“ измамникът, който заплаши старец в Елхово, че ще му отреже пръста, призна за 8 престъпления. Това каза пред камерата на Нова телевизия говорителят на Апелативна прокуратура – Бургас Йовита Григорова.
Мошеникът успял да измъкне 27 000 лева от стареца, но бил заловен в момента, когато прибирал парите.

Измамникът се представил за служител на Криминална полиция и обяснил, че около дома на пенсионера се навъртат престъпници, които отрязали пръстите на жена. Мнимият полицай приканил жертвата да завърже парите в торба, да я закачи на портата си и така да привлече измамниците.
„Казал е на възрастния мъж, че колкото са повече средствата, толкова повече години щял да лежи престъпникът в затвора. Измамниците са се обадили после отново и са заплашили стареца, че ще го пребият, че ще му отрежат пръстите. Изплашеният човек е оставил парите и накитите близо до дома си. Това е документирано от камера на заведение“, разказва говорителят на  Апелативна прокуратура – Бургас.
„Собственикът на заведението е алармирал органите на реда. Пред техните очи се появил измамникът и така е разкрито престъплението. Повдигнато е обвинение за измама по чл. 210 ал.1, тъй като измамникът се е представил за длъжностно лице, щетата е за 27 000 лева. Наказанието, което се предвижда в такива случаи е от една до осем години затвор“, добави тя.

„На територията на Община Елхово в периода от април до септември са извършени осем измами. Възрастни хора на 75-85 години са били заплашвани. Общата стойност на щетата полицаите оценят на около 58 000 лева. Обвиняемият Йордан Йорданов призна, че е участвал  и в осемте престъпления“, каза още Григорова.