Начало Новините днес Смел проект! Гигантски 33-метров паметник може да се извиси на мястото на...

Смел проект! Гигантски 33-метров паметник може да се извиси на мястото на Мавзолея в София, кой ще е конникът на върха на монумента

Нови художествени инсталации от типа на Бронзовата къща ще има на мястото на бившия Мавзолей на Георги Димитров в центъра на София догодина, пише „Телеграф“.

В четвъртък общинският съвет ще гласува предложение за отпускане на 100 000 лева за финансиране изграждането на произведения на съвременните визуални изкуства на площадката на Мавзолея през 2019 г.

Самата Бронзова къща, чието монтиране, се превърна в истинска сага, ще остане там до Нова година.

Междувременно главният архитект на София Здравко Здравков трябва да обяви конкурс за цялостна визия на „Зона 3“ от центъра на София, в която попада и площадката на бившия Мавзолей.

Едва след приключването му ще стане ясно какво ще се случва в това пространство. Едно от предложенията, които се коментират сред общинските съветници, е там да има паметник на основателя на българската държава Хан Аспарух.

Скултпорът Ставри Калинов пък преди време предложи да бъде издигнат 33-метров монумент по негов проект, на чийто връх да има фигура на Аспарух.