Тръмп към американците: Невиждана от десетилетия стихия удря САЩ до часове! 

Най-мощният ураган от близо три десетилетия насам, който се очаква да удари Източното крайбрежие на САЩ, продължава да набира сила. Очаква се „Флорънс“ да достигне сушата в четвъртък, в югоизточната част на Северна Каролина. Метеоролозите предупреждават, че стихията може да предизвика големи наводнения.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в специално обръщение предупреди, че ураганът „ще бъде един от най-силните, които сме виждали с огромни количества вода“. Във връзка с това той призова жителите в райони, които попадат в извънредната ситуация да се евакуират и да спазват указанията на местните власти.

„Ние сме се подготвили за урагана, както никой друг в историята… Ние не жалим средства“, каза Тръмп на съвещание по подготовка за стихията, съобщи пресслужбата на държавния глава.

„Флорънс“ достигна четвърта категория от общо пет, като скоростта на ветровете е до 225 км/ч. Вирджиния, Мериленд, Южна и Северна Каролина, както и столицата Вашингтон обявиха бедствено положение. Заповед за принудителна евакуация беше издадена за повече от 1 милион души. На пътя на урагана са и места, на които живеят десетки хиляди българи.

Бурите, които бушуват из северната част на Атлантическия океан в момента, са три – „Хелън”, „Айзък„ и „Флорънс”. Тропическата буря „Айзък“ напредва на запад към Малките Антили в Карибския басейн. Очаква се да ги удари рано в четвъртък с проливни дъждове и скорост на ветровете до 110 км/ч.

Ураганът „Хелън” със скорост на ветровете до 170 км/ч постепенно отслабва. В момента се движи на северозапад. По пътя му са Азорските острови, които трябва да достигне в събота.

Най-силната буря в северния Атлантик – „Флорънс“, напредва към югоизточното крайбрежие на САЩ със скорост около 30 км/ч. Прогнозите на този етап са „Хелън” да удари САЩ в района на Северна Каролина в четвъртък. Поривите на урагана достигат над 200 км/ч.

Източното крайбрежие на страната се бори с последиците от подобни стихии всяка година. Градовете, определени като най-уязвими при подобни бури, са Маями, Ню Йорк, Джаксънвил, Чарлзстън и Норфолк. В Маями например, над 700 000 домове и обществени сгради са в потенциален риск от наводнение. За Ню Йорк анализаторите изчисляват, че буря като „Флорънс” би могла да надигне вълна, която да наводни 800 км от териториите по бреговете. В най-лошия случай „Флорънс“ ще потопи обширна територия по крайбрежието. Някои модели чертаят прогнози, при които валежите в пика на урагана могат да достигнат количества от над 600-700 л/кв.м.

Очаква се на много места да спре електроподаването, заради изтръгнати от земята стълбове. Има опасност да бъдат отменени полети от много летища.
Щатите по крайбрежието вече обявиха бедствено положение.